Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter s-a produs, miercuri dimineața, în județul Sălaj, la o adâncime de doar 10 kilometri, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismologii explică producerea seismului.

Cutremurul s-a produs miercuri dimineața, la ora 09.00, în zona seismică Crișana, județul Sălaj, și a avut o magnitudine de 4,2 pe scara Richter.

Seismul a avut loc la adâncimea de doar 10 kilometri și a fost resimțit în Zalău (2 kkm), Jibou (24 km), Cehu Silvaniei (26 km), Șimleu Silvaniei (28 km), Huedin (34 km).

În ultimii 100 de ani, în această zonă s-au înregistrat în jur de de 15 cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter. Nu este o zonă periculoasă din punct de vedere seismic, susțin specialiștii, iar cutremurul înregistrat a fost cauzat de o energie acumulată la nivelul scoarței terestre.

Marius Craiu, seismolog INFP: “Nu s-au produs atât de multe cutremure în ultimul timp în acea zonă, s-a acumulat energie și astăzi s-a eliberat. Posibil să mai fie unul de 2, cu siguranță nu va mai fi unul mai mare.”

Potrivit Dispeceratului pentru Situații de Urgență, în urma acestui seism nu au existat victime sau pagube materiale.

Miercuri, în jurul orei 09.00, în zona Crișana, din județul Sălaj (la 3 km de Zalău), s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter, la o adâncime de 10 km. Până la acest moment, au fost primite un număr de 15 apeluri prin intermediul 112, însă până în acest moment nu au fost semnalate pagube materiale (efecte negative) sau victime, în urma seismului”, informează reprezentanții ISU Sălaj.

Sursa: someseanul.ro 

coral