Înainte de începerea noului an școlar, Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației Naționale au transmis o circulară cu directive clare despre înscrierea copiilor în colectivitate, către toate inspectoratele județene școlare. Circulara respectivă a creat o controversă în rândul părinților și ONG-urilor, iar acum a fost adusă în atenția parlamentarilor.

Senatorul Vasile-Cristian Lungu a adresat în ședința Senatului de luni o interpelare cerând lămuriri asupra circularei care încurajează vaccinarea copiilor și condiționează înscrierea acestora în școli.

            În circulara semnată de către Ministerul Sănătății, inspectoratele județene școlare sunt obligate să țină cont de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1955/1995, art. 2:  „În unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copii și tinerii care prezintă documente medicale, care atestă starea lor de sănătate și efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii.” Ceea ce înseamnă, din punctul de vedere al Ministerului Sănătății că acei copii care nu prezintă dovada de vaccinare nu vor fi admiși în școli.

Acest ordin contravine, însă art. 32 din Constituția României care prevede că dreptul la învățătură este asigurat, deci nicio persoană nu poate fi condiționată să-și exercite acest drept. România a deținut anul acesta președinția Consiliului Uniunii Europene, dar intern, miniștrii români dau circulare care se bat cap în cap cu „biblia” Europei, (Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 14, alin. 1: orice persoană are dreptul la educație, precum și la accesul la formare profesională și formare continuă). 

            „Circulara transmisă către inspectoratele școlare promovează obligativitatea vaccinării ceea ce nu există în România în acest moment. M-am opus și în trecut proiectului de lege conform căruia vaccinarea să fie decisă de către stat și nu de către părinți și cred că este o greșeală enormă. Statul are dreptul să faciliteze, să informeze și să monitorizeze, nicidecum să oblige sau să intervină peste rolul părinților în buna creștere a copiilor. Libertatea individului trebuie să prevaleze peste orice măsura de coerciție impusă de stat, mai ales când vine vorba de acceptarea unui tratament medical cu efecte secundare, așa cum este vaccinarea”, declară senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj.

            În interpelarea transmisă, senatorul Cristian Lungu cere celor două Ministere un răspuns concret care să nu creeze panică în rândul părinților, iar în cazul în care se refuză acceptarea unui copil în instituțiile de învățământ, să menționeze ce sancțiuni există pentru personalul din instituțiile de învățământ care comite asemenea abuzuri împotriva elevilor.

coral