Pe 15 august 2022, creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare, o sărbătoare cu multe tradiții și obiceiuri.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare dedicată Sfintei Fecioare Maria. 

Tot pe 15 august, românii sărbătoresc Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerată ca fiind ocrotitoarea marinarilor.

Ce sărbătorim de Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox.

Pe 15 august 2022, creștinii sărbătoresc trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor.

Potrivit scrierilor bisericești, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani într-o casa care se afla în Grădina Ghetsimani, localizată între Efes și Seljuk.

În tradiția ortodoxă se spune că Fecioara Maria a mai trăi 11 ani după ce Domnul Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri.

Fecioara Maria a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice. Astfel, Fecioara Maria s-a așezat în casa ei din Grădina Ghetsimani, pe un pat și a așteptat mutarea către Împărația Cerurilor.

Tradiția spune că Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul.

După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat că acesta era gol și și-a dau seama imediat că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.

De ce nu se zice la mulți ani de Sf. Maria Mare

Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.

Cei care vor să transmită urări o pot face pe 8 septembrie, atunci când creștinii sărbătoresc Sfânta Marie Mică, cunoscută în calendarul ortodox ca Nașterea Sfintei Marii.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria Mare

Cu ocazia Sfintei Maria Mare, în fiecare zonă din țară, creștinii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri.

În dimineața zilei de Sfânta Maria, credincioșii merg la biserică și organizează mese festive prin care dau de pomană celor trecuți în neființă.

Potrivit obiceiului, în Transilvania, femeile măritate trebuie să se trezească imediat ce răsare soarele și să ducă la biserică struguri, prune și faguri de miere, pentru a fi sfințite de preoți și apoi împărțite credincioșilor.

Apoi, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele rudelor.

În alte zone din țară, ciobanii coboară oile de la munte și își schimbă pălăria cu căciula, asta însemnând că vara este pe sfârșite.

Tot de Sfânta Maria se spune că dacă fetele poartă pe cap o plantă, numită năvalnic, vor atrage pețitori.

Se spune că dacă trandafirii înfloresc de Sfânta Maria, acesta era semn că toamna va fi lungă.

Fetele nemăritate culeg flori pe care le așează la icoanele din biserică cu scopul de se proteja de boli și necazuri.

Ce nu se face de Sf. Maria

În multe zone din țară, oamenii de la sate nu aprind focul cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Marii.

Dacă aprind focul în ziua de sărbătoare, oamenii riscă să se îmbolnăvească.

Dacă vor lucra pământul în ziua sărbătorii de Sfânta Maria, oamenii vor avea parte de secetă, iar animalele din ogradă se vor îmbolnăvi.

Potrivit unei alte superstiții, în ziua de Sfânta Maria nu este bine să îți tunzi părul și să te întorci din drum, pentru că altfel, Maica Domnului se va întrista și va plânge.

Acatistul Maicii Domului

Troparul Adormirii Maicii Domnului, glasul 1

Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Sculatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.

Condacul 1

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu.

Iar tu, ca ceea ce ai biruinţă peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzeşte pe noi, ca să-ţi cântăm: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, care întru adormirea ta nu ne laşi pe noi! coral