News Flash:

Sfântul Ştefan, tradiții și obiceiuri. Aproape jumătate de milion de români îşi serbează astăzi ziua numelui

27 Decembrie 2022
449 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantul Stefan

Aproape jumătate de milion de români îşi serbează astăzi ziua numelui, de Sfântul Ştefan.  

Aproximativ 400.000 de bărbaţi şi 120.000 de femei au astăyi dublu motiv de sărbătoare. A treia zi de Crăciun și onomastica. Există o serie întreagă de tradiții și obiceiuri legate de această zi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

În primul rând, oamenii pot merge la biserică, pentru că se țin slujbe în toate bisericile astăzi. În același timp, se aduc acolo și diverse preparate pentru a fi sfințite, ca mai apoi să fie date de pomană de sufletele celor care au murit în condiții dramatice. 

De asemenea, se spune că este bine ca cei care suferă de boli grele sau au procese foarte grele și de lungă durată să ducă astăzi o icoană cu Sfântul Ștefan la biserică, să o sfințească și apoi să o aducă acasă.

Și alte tradiții mai sunt legate de această zi. Spre exemplu, în zone din Muntenia se fac astăzi "pâinicile lui Ștefan". Mai precis, niște pâinici făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac și care mai apoi, după ce sunt sfințite, sunt date de pomană copiilor. Aceste pâinici amintesc, spune tradiția, de acele pietre cu care a fost omorât acest mucenic. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0935 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035380 (s)