Este din nou cod portocaliu de ploi și vijelii în aproape toată țara. Va urma, de la ora 10, un cod galben. Plouă de tot mai multe  zile la rând, iar inundațiile afectează toată țara. Sunt trenuri blocate, case inundate, străzi acoperite de apă. O femeie a fost luată de viitură în Vaslui și este de negăsit.

Începând de luni seară și până miercuri la prânz se află în vigoare o avertizare hidrologică de cod roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița și Prut, fiind vizate județele din jumătatea de nord a țării: Bacău, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Neamț și Suceava.

Cinci trenuri blocate din cauza inundațiilor în Alba

Cinci trenuri sunt blocate, marți, în județul Alba, iar pentru călători CFR asigură transbordarea cu mașini între Teiuș-Aiud și Aiud, din cauza nivelului crescut al apei care a acoperit liniile de cale ferată și cinci macazuri. Zona este însă sub avertizare cod roșu de inundații.

Purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan, a declarat, marți dimineața, că circulația trenurilor este oprită în stația Aiud, aflată pe secția CF Teiuș – Războieni, după ce liniile și peroanele au fost inundate.

„Din cauza nivelului crescut al apelor, care au acoperit liniile de cale ferată și 5 macazuri, traficul feroviar nu se poate realiza în condiții de siguranță. Regionala CF Brașov asigură transbordare cu mijloace auto pe relația Teiuș – Aiud și Auid – Războieni pentru următoarele trenuri: R 3083, IR 1835,IR 1836, R 2441 și R 2442”, a spus Brânzan.

De asemenea, și pe intervalul Mureni – Bea traficul feroviar este afectat pe firul II de circulație, din cauza copacilor căzuți pe linia de contact, care au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică.

Mai multe drumuri naţionale din ţară sunt blocate din cauza inundaţiilor

Mai multe drumuri naţionale din judeţe din Transilvania şi Moldova sunt blocate, marţi, din cauza inundaţiilor, potrivit Centrului Infotrafic.

Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în județul Neamț, circulația este întreruptă pe DN15 (pe raza loc. Bistricioara), DN15B (pe raza loc. Pipirig) și DJ 155F (pe raza loc. Izvoru Muntelui).

În județul Mureș, traficul rutier este îngreunat pe DN15, pe raza localităţii Petelea. Aici, râul Mureș a ieșit din albie, afectând o porțiune de aproximativ 300 de metri din drum.

Și în județul Brașov, pe DN1 se circulă cu dificultate, după ce drumul a fost inundat între loc. Șercaia și Mândra, la kilometrul 224.

În județul Bihor, DN76 (loc. Nucet), DN75 (loc. Cărpinet) și DJ 191B (loc. Voivozi) au fost inundate, dar apele s-au retras, marți dimineața, și circulația rutieră a fost reluată.

Potrivit ISU Alba, pompierii intervin, marți dimineața, pentru evacuarea unei familii formate din doi adulți și un copil de 9 luni, pe strada 1 Decembrie, din Aiud.

De asemenea, opt străzi sunt inundate, iar circulația feroviară este întreruptă. coral