Soldații ruși care au capturat site-ului dezastrului nuclear de la Cernobîl au condus vehiculele blindate fără echipamente de protecție împotriva radiațiilor printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat angajații de la fața locului, scrie Reuters.

Avertisment privind radiațiile din Pădurea Roșie de lângă CernobîlFoto: Dreamstime

Cele două surse au spus că soldații din convoi nu au folosit niciun echipament anti-radiații. Al doilea angajat de la Cernobîl a spus că a fost un gest „sinucigaș” al soldaților, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea să le radieze corpurile.

Inspectoratul nuclear de stat al Ucrainei a declarat pe 25 februarie că a avut loc o creștere a nivelurilor de radiații la Cernobîl, ca urmare a perturbării solului de către vehiculele militare grele. Dar până acum, nu au apărut detaliile exacte a ceea ce s-a întâmplat.

Cei doi lucrători ucraineni care au vorbit cu Reuters erau de serviciu când tancurile rusești au intrat în Cernobîl pe 24 februarie și au preluat controlul asupra centralei nucleare, unde încă personal care este responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea rămășițelor din beton ale reactorului care a explodat în 1986.

Ambii bărbați au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată zonă din jurul Cernobîlului, la aproximativ 100 km nord de Kiev.

Soldații cu care a vorbit unul dintre muncitori când lucrau alături de ei în instalație nu auziseră de explozie, a spus el.

Ministerul rus al apărării nu a comentat informațiile.

Armata rusă a declarat, după capturarea centralei, că radiațiile erau în limite normale și că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” ale naționaliștilor ucraineni. Rusia a negat anterior că forțele sale au pus în pericol instalațiile nucleare din interiorul Ucrainei.

Pădurea roșie, zonă interzisă și pentru angajații centralei

Zona împădurită care acum este supranumită Pădurea roșie a fost numită așa după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, una dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Valeri Seida, director general interimar al centralei de la Cernobîl, nu se afla acolo în acel moment și nu a fost martor la intrarea convoiului rus în Pădurea Roșie, dar a spus că i s-a spus de către martori că vehiculele militare rusești circulau peste tot în zona de excludere și ar fi putut trece prin Pădurea Roșie.

"Nimeni nu merge acolo… pentru numele lui Dumnezeu. Nu este nimeni acolo", a declarat Seida pentru Reuters.

El a spus că angajații de la centrală le-au spus forțelor ruse că ar trebui să fie precauți cu privire la radiații, dar nu avea idee dacă au acordat atenție acestei informații.

Senzorii de radiație au indicat niveluri depășite la trecerea convoiului prin Pădurea roșie

Convoiul militar rus a trecut prin zonă, au spus cei doi angajați. Unul dintre ei a spus că a folosit un drum abandonat.

„Un convoi mare de vehicule militare a condus pe un drum aflat chiar în spatele unității noastre și acest drum trece pe lângă Pădurea Roșie”, a spus una dintre surse.

"Convoiul a ridicat o coloană mare de praf. Mulți senzori de radiație au indicat niveluri depășite", a spus sursa.

După sosirea trupelor ruse, cei doi angajați ai fabricii au lucrat aproape o lună acolo până când li s-a permis să plece acasă săptămâna trecută, când comandanții ruși au permis trimiterea unor înlocuitori pentru o parte din personal. coral