Mani Gutău, solistul trupei clujene Umbra, a asistat la o slujbă într-o localitate din Bucovina şi s-a declarat exasperat de felul în care preoţii şi oamenii de acolo respectă legea şi măsurile de protecţie contra Covid-19.

Într-o postare pe contul său de Facebook, artistul a povestit că a asistat la o slujbă de parastas în Bucovina, fără să precizeze exact în ce localitate.

Aici, spune el, absolut nimeni nu a respectat regulile minime şi nimeni nu purta mască. Asta deşi, aşa cum Gutău subliniază, este vorba despre angajaţi ai statului.

„Cu puţin timp în urmă am fost în Bucovina, eram dator un parastas. În biserică, formaţie completă: popi, dascăli, cantori, palimari, pomanagii etc. Minim zece la număr. Nici o mască. Relaxare totală, îi durea la patrafir de covid, legi şi stari de urgenţă. Cam aşa stă treaba în ţărişoara noastră dragă”, a scris muzicianul.

„Ei sunt mai presus de orice lege, mai ales impozite. Între timp restul fraierilor rabdă, n-au ce face, unde-i lege nu-i tocmeală. La concerte tre’ să stăm câte doi la masă de şase, musai cu mască şi îmbibaţi în dezinfectant, da’ în biserică e absolut normal ca o gaşcă de handralăi să mozolească aceiasi icoană, în acelaşi loc.  

Serios, m-am uitat atent, s-au pupat unul cu celalalt, şi-au lipit boticul de icoană fix în acelaşi loc, zici că s-au vorbit între ei să nu murdărească rama. A trebuit să-mi muşc buzele de câteva ori, să nu râd de unul singur şi să rămân pierdut şi trist, în ton cu atmosfera parastasului.  

Mi-a fost foarte greu. Sub ochii mei un domn relativ tânar, apretat şi aranjat, a pupat cu patos icoana fix în locul în care, doar cu cateva minutele înainte, îşi lipise proteza o babă trecuta de prima batrâneţe. Am vrut să strig, să-l feresc de nenorocire, da’ în biserică stă lumea cu ochii pe tine ca pe ceasul de la butelie. Când a trecut pe langa mine am vrut să-i şoptesc uşor să se clăteasca acasă pe guriţă cu clor, da’ nu părea genul de creştin prietenos.

Arăta mai pe mainstream aşa, fan familia tradiţională, antivaccin şi box în familie. Vaya con virus, i-am zis cu milă în gând, şi m-am rugat să bea măcar o vodcă în drum spre casă”; a mai adăugat artistul.   

„Urmează bătaie pe hârtie igienică şi declaraţie pe propria răspundere să ieşi pe balcon. Amin”, a adăugat Mani Gutău.
 

coral