News Flash:

Spitalul Regional de Urgenta Cluj, tot mai aproape de realizare, dupa o intalnirea a reprezentantilor CJ cu secretarul de stat din Ministerul Sanatatii

6 Aprilie 2017
1130 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9250 RON (+0.0008)
USD: 4.1340 RON (+0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Proiect spital de urgenta Cluj

Consiliul Judetean Cluj a gazduit joi, 6 aprilie 2017, o serie de intalniri in cadrul carora au fost analizate aspectele practice si implicatiile pe care le presupune construirea viitorului Spital Regional de Urgenta. La sedinta tehnica de la sediul autoritatii judetene au participat, alaturi de conducerea forului administrativ judetean, presedintele comisiei parlamentare de sanatate, domnul senator Laszlo Attila, echipa responsabila de proiect din cadrul Ministerului Sanatatii, arhitectul sef al judetului, precum si reprezentanti ai autoritatilor administratiei locale si ai altor entitati si structuri implicate in edificarea viitorului Spital Regional de Urgenta. 

,,Ma bucura faptul ca am ajuns in aceasta etapa intrucat proiectul Spitalului Regional de Urgenta este unul de importanta majora pe care l-am sustinut constant, atat in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, cat si in mandatul de senator. Acesta va fi, cu certitudine, un centru al excelentei medicale care va reuni cei mai buni medici din regiune si cea mai performanta aparatura medicala, motiv pentru care am reafirmat  disponibilitatea noastra totala de a ne aduce aportul la construirea lui cat mai rapida", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu responsabilul de proiect din cadrul Ministerului Sanatatii, secretarul de stat dr. Cristian Grasu.

Ulterior prezentarii de catre reprezentantii Consiliului Judetean a situatiei concrete existente si a pasilor deja intreprinsi, accentul a fost pus pe masurile ce se impune a fi luate, in paralel cu elaborarea studiului de fezabilitate si, ulterior, cu constructia propriu-zisa, astfel incat in momentul finalizarii acesteia spitalul sa poata fi dat in folosinta imediat si sa functioneze in conditii optime. S-a facut, astfel, o trecere in revista a tuturor aspectelor relevante, fiind prezentate nivelul de racordare la utilitati, asigurarea unor rute facile de acces prin redimensionarea celor existente sau prin crearea unora noi, inclusiv a unui heliport, masurile necesare pentru dezvoltarea transportului public in comun pe ruta Cluj-Napoca - Floresti, crearea infrastructurii necesare pentru derularea in cadrul spitalului a invatamantului medical etc. Totodata, avandu-se in vedere perioada de cativa ani necesara in vederea pregatirii unui personal calificat pe toate domeniile, au fost abordate inclusiv o serie de aspecte legate de formarea in domenii relativ deficitare precum traumatologie de urgenta, mari arsuri, chirurgie cardiaca pediatrica, chirurgie vasculara, radioterapie etc. In acest context, cei prezenti au fost informatii in legatura cu faptul ca, pe unele specialitati, Ministerul are deja incheiate o serie de parteneriate cu institutii de profil din strainatate, unde medicii romani efectueaza stagii de pregatire practica si schimburi de experienta.

 

Nu in ultimul rand, in cadrul unei abordari exhaustive a problemei, a fost analizat inclusiv rolul care le va reveni in viitor actualelor spitale clujene, dupa darea in folosinta a Spitalului Regional, relevandu-se inclusiv necesitatea dezvoltarii in aceasta perspectiva a unor servicii deficiatre, in prezent, precum cele de ingrijire de lunga durata, ingrijiri paleative, fizioterapie, recuperare medicala etc., urmand astfel a fi rezolvate o parte din nevoile actuale ale sectorului medical clujean.

 

In ceea ce priveste pasii concreti ce urmeaza a fi parcursi in perioada urmatoare, in cadrul intalnirii a fost prezentat planul de actiune in urma caruia spitalul va fi pe deplin functional cel tarziu in primul trimestru al anului 2023. Astfel, potrivit acordului semnat in luna decembrie 2016 intre Ministerul Sanatatii si Banca Europeana de Investitii, a fost alocata suma de 1,5 milioane de euro pentru finantarea studiilor de fezabilitate a caror elaborare a fost determinata de nevoia de conformare atat la legislatia romaneasca actuala din domeniul constructiilor si, respectiv, al sanatatii cat si la ultimele tendinte europene referitoare la traseul optim al unui pacient. In luna februarie a anului in curs Ministerul Sanatatii a demarat procedura de depunere a ofertelor de catre firme specializate de consultanta in domeniu, urmand ca in luma mai sa fie desemnat castigatorul acestei licitatii. Etapa urmatoare stabilita pentru luna iunie este elaborarea planului de actiune, urmand ca in septembrie sa fie prezentat un plan functional definitiv, iar in decembrie sa existe deja un studiu de fezabilitate. Astfel, se preconizeaza ca dosarul final de finantare sa fie depus la Comisia Europeana in perioada februarie-martie a anului 2018, urmand ca semnarea contractului sa aiba loc in luna septembrie. Proiectarea si executia urmeaza a fi atribuite in primul trimestru din 2019, iar durata preconizata a lucrarilor de construire a celui mai mare Spital de Urgenta din Transilvania este de 36 de luni, finalizarea lor fiind stabilita pentru trimestrul I al anului 2022.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

DSC_5397.JPG
spital urgenta cluj cj cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1615 (s) | 33 queries | Mysql time :0.051784 (s)