Legea 35/2020, numită legea bonelor, privind acordarea unui ajutor financiar pentru familiile care angajează bone profesioniste pentru îngrijirea copiilor, a intrat în vigoare.

Metodologia de acordare a acestui ajutor financiar trebuie aprobată de consiliile locale, în sarcina cărora revine alocarea fondurilor.

Legea a apărut pentru a se oferi sprijin familiilor care, din cauza numărului limitat de locuri din creșe și grădinițe, nu pot să-și înscrie copii în aceste unități de educație. Despre ce sume este vorba, ne spune Adrian Bălaj, directorul Direcției de Asistență Socială Satu Mare.

Sumele ce vor fi alocate, vor trebui completate de familiile care angajează bone. Adrian Bălaj menționează și alte condiții care trebuie îndeplinite pentru a se putea beneficia de acest sprijin.

Pentru a fi angajate, este obligatoriu ca bonele să dețină atestate eliberate conform legii. Însă, în România nu se cunoaște să fi fost organizate până acum cursuri de formare profesională în acest sens.

Rodica Borlan, din partea Filialei de Cruce Roșie Satu Mare, spune că în anul 2014, prin intermediul unui program cu finanțare europeană, au fost calificate ca baby sitter, 56 de persoane. Nu s-a reușit angajarea acestora tocmai pentru că familiile nu le puteau asigura salariul minim pe economie.

Pe de altă parte, Adrian Bălaj spune că, probabil, legea bonelor va încuraja organizarea unor cursuri de calificare.

coral