Starea de alertă a fost prelungită în România! Decizia a fost luată pentru încă 30 de zile. Cu toate astea, apar însă anumite modificări. Conform anunțului făcut de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), restricțiile rămân în continuare în vigoare în țară, în contextul pandemiei de covid, însă apar și anumite modificări. Care sunt noutățile ce intră în vigoare din 13 mai 2021, găsiți în articolul următor!

Starea de alertă, prelungită în România. Anunț oficial de la Guvern

Starea de alertă a fost prelungită în România. Este decizia luată, luni, 10 mai, în urma ședinței de Guvern. Comitelul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astfel hotărârea care prevede prelungirea stării de alertă pentru întreg teritoriul național, începând cu data de 13 mai 2021.  Potrivit deciziei aprobate, starea de alertă se prelungește cu 30 de zile.

Șeful DSU, Raed Arafat, a ținut să precizeze că, deși starea de alertă se prelungește în țară, sunt luate în considerare o serie de măsuri de relaxare care urmează să fie anunțate.

Prin intermediului conferinței de presă, s-a aflat faptul că o restricție a fost eliminată. Este vorba despre interdicția de participare la pelerinaje și procesiuni religioase.

Noutățile care apar din 13 mai 2021

Raed Arafat a transmis de la Palatul Victoria noutățile care apar din 13 mai 2021.

Printre noutăți a fost anunțat și faptul că se ia în considerare participarea spectatorilor la concerte și competiții sportive. În acest sens, vor fi organizate evenimente-pilot, fiind permis accesul persoanelor vaccinate, dar și al celor care prezintă un test PCR negativ, însă nu mai vechi de 72 de ore.

De altfel, este permis accesul și pentru cei care prezintă dovada că au avut acest virus în ultimele 90 de zile, însă nu mai puțin de ultimele 15 zile, arată digi24.ro.

1. Este permisă circulația persoanelor, în afara gospodăriei, în data de 13 mai 2021, între orele 02.00-05.00, pentru deplasarea și participarea la Ramadan, sărbătoarea religioasă a credincioșilor musulmani.

2. Se ridică restricția privind participarea la organizarea de procesiuni, pelerinaje religioase, legate de domiciliu. Altfel spus este permisă organizarea de procesiuni sau pelerinaje religioase, însă acest lucru va fi posibil doar cu respectarea regulilor de protecție sanitară (stabilite prin Ordinul comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de stat pentru culte).

Anunț oficial de la Guvern

3. Desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, realizarea spectacolelor și concertelor, se poate desfășura cu participarea publicului de peste 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății.

Iar regulile privind testele PCR, antigen și persoanele care au fost bolnave în ultimele 90 de zile, dar nu mai puțin de 15 zile, rămân valabile similar cu cele pentru activitățile sportive, anunță Raed Arafat prin intermediul conferinței de presă susținută la Palatul Victoria.

4. Crearea posibilității astfel încât competițiile sportive să se poată crea pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test sau pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Tineretului și Sportului și cu avizul Ministerului Sănătății.

Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 19-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care pezintă rezultatul negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

Șeful DSU a mai ținut să precizeze faptul că se vor mai efectua analize, urmând să fie anunțate măsurile care intră în vigoare începând cu 1 iunie 2021. coral