În unele orașe din țară au fost înființate centre de carantină în care s-a locuit la grămadă, uneori fiind vorba de 8 persoane în aceleași camere sau de 80 de persoane care au împărțit, pe toată durata carantinei, aceeași toaletă.

Situația a fost tensionată încă de la început, pentru că declararea pandemiei i-a pus pe decidenți în situația de a acționa rapid, pentru a limita propagarea bolii, în condițiile în care românii din străinătate reveneau acasă în număr semnificativ, după ce pierdeau locurile de muncă, ocupațiile sezoniere sau, pur și simplu, se temeau că nu vor fi lângă familii și nu vor fi bine îngrijiți, informează presshub.ro.

Astfel, mii de români au fost duși în centrele de carantină și închiși acolo vreme de 14 zile, timp în care au apărut, evident, probleme. Și nu ne referim la faptul că unora dintre românii întorși din străinătate nu le-a plăcut mâncarea asigurată de stat, ci la încălcarea flagrantă a unor drepturi esențiale.

Centrele de carantină pot deveni adevărate surse de procese ale cetățenilor cu statul.

Evident, asta doar în cazul în care cei forțați să locuiască în camere comune sau să folosească toalete la comun manifestă simptome de boală și primesc confirmarea infectării.

Iar dacă se ajunge la astfel de situații, toate legile, inclusiv cea fundamentală, susține pe deplin dreptul omului la despăgubiri serioase.

coral