Strănepoata fostului lider sovietic, Nikita Hruşciov, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să folosească arme nucleare în Ucraina, anunță mediafax.

Nina Hruşciova, profesor de afaceri internaţionale în SUA, a declarat pentru BBC că ea crede că preşedintele rus Vladimir Putin va face în cele din urmă tot ce este necesar pentru a obține victoria în război.

„Cred că acest război este într-adevăr cel pe care Putin plănuieşte să îl câştige şi plănuieşte să îl câştige cu orice preţ. Dacă va trebui să declare victoria, arme nucleare tactice ar putea fi una dintre opţiunile pe care ruşii ar putea fi pregătiţi să le folosească", a spus ea.

Armele nucleare tactice au o putere mai mică decât rachetele cu rază lungă de acţiune din timpul Războiului Rece, când Nikita Hruşciov conducea Uniunea Sovietică.

Dar strănepoata lui Hruşcheva, cercetător specializat pe Rusia la New School din New York şi critic de lungă durată al lui Putin – se teme că Moscova le-ar putea folosi cu efect devastator pe teritoriul ucrainean.

În martie, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Nina Hruşciova s-a declarat jenată de această evoluţie şi a spus că străbunicul ei ar fi considerat atacul „josnic".

coral