News Flash:

Strada Mihail Kogălniceanu va fi modernizată din bani europeni. Investiție de peste 10 mil lei

3 Iulie 2019
1191 Vizualizari | 0 Comentarii
Plansa proiect

Strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca va fi modernizată din bani europeni. Investiția se ridică la peste 10 milioane de lei. 

În data de 23 martie 2019, Municipiul Cluj-Napoca a depus proiectul „Lucrări de amenajare urbană str. Mihail Kogălniceanu, str. Universității și străzile adiacente” pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte din cadrul Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. 

Consilierii locali vor aproba, în ședința din 4 iulie 2019, proiectul și a cheltuielilor aferente pentru acest obiectiv de investiții. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 48,7 milioane de lei, adică 10,2 milioane de euro, din care contribuția municipalității clujene este de 1.3 milioane de lei, adică aproape 274.000 de euro. 

Zona studiată are o suprafaţă de 26.026 mp şi cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Emanuelle de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac între strada I.C. Brătianu şi  Avram Iancu, strada Baba Novac nr.35. Durata de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni. 

Amintim că, strada Mihail Kogălniceanu va fi modernizată după un proiect câştigător al unui concurs de soluţii organizat de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania și Primăria Cluj-Napoca. Aşadar, proiectul câștigător aparține societății clujene Mossfern Arhitectură.  ”Am încercat să nu fim arhitecți; strada e acolo de un mileniu, cu o istorie stratificată, am căutat să dăm glas străzii. Nu trebuie să ne afirmăm. Trebuie să lucrăm cu pedanterie nemțească, care de data aceasta sper să ne iasă”, a spus Arnold Macalik, membru al echipei câștigătoare și membru în Comisia Monumentelor Istorice. 

Proiectul prevede zone pietonale și "shared space". Practic, în partea de sud a zonei centrale intra muros nu se va mai putea parca. Mașinile vor putea traversa anumite părți de străzi, dar nu vor avea voie să staționeze. Cum este, de altfel, pe strada Potaissa. În piața Universității ar urma să se creeze o piațetă cu o fântână arteziană în centrul ei, în fața UBB și a Liceului Emil Racoviță, două minipiațete; vor abunda arborii, iar pavajul va fi din granit în cea mai mare parte.

Pe strada Kogălniceanu se găsesc sediul central al Universității Babeș-Bolyai (UBB), Academia Română Cluj și Biblioteca Academiei, Arhivele Statului, cel mai de succes liceu din municipiu, Colegiul Național Emil Racoviță, și ”rădăcina” acestei zone, Biserica Reformată-Calvină, în stil gotic, ce datează din sec. XVI. Pe arteră se găsesc și câteva monumente: grupul statuar Școala Ardeleană, statuia Sfântul Gheorghe ucigând balaurul și bustul celebrului speolog Emil Racoviță.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

1_0_0_1537185570_09059
modernizare bani europeni investitie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1579 (s) | 33 queries | Mysql time :0.078727 (s)