Strategia imunizarii de grup in Suedia si Marea Britanie se dovedeste un esec epocal. Numai 7,3 la sută din populația capitalei Stockholm avea, la sfârșitul lunii aprilie, anticorpi de COVID-19. La rândul său, Marea Britanie, care a cochetat și ea la început cu ideea de imunitate de grup, a anunțat joi că în jur de 5 la sută din populația Regatului Unit a ieșit pozitiv la testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2.

Cifrele prezentate de Suedia sunt similare cu cele ale altor țări care au făcut astfel de studii și sunt cu mult sub pragul de 70-90 la sută de care ar fi nevoie pentru a crea „imunitatea de grup” în rândul unei populații, scrie CNN, citat de Digi24.ro.

Epidemiologul-șef al Suediei, aflat la originea strategiei diferite adoptate de Stockholm pentru a lupta cu coronavirusul, spune că proporția populației imunizate este „ceva mai mică” decât erau așteptările, dar nu cu mult mai mică, poate cu unul-două procente. „Se pliază foarte bine pe modelele pe care le avem”, a susținut el într-o conferință de presă. Însă în urmă cu o lună, el declara la BBC că estimările privind nivelul imunizării populației sunt de 15-20 la sută, reamintește CNN.

Studiul făcut de Agenția de Sănătate Publică a Suediei pentru a determina imunitatea de grup obținută s-a bazat pe 1.118 teste, care s-au făcut în decurs de o săptămână. Studiul continuă însă și în următoarele opt săptămâni, când se va face săptămânal același număr de teste. 

Deocamdată au fost făcute publice numai rezultatele pentru Stockholm, iar cele din alte regiuni vor fi făcute anunțate ulterior.

Suedia a evitat o izolare totală a populației și a menținut deschise, pe perioada pandemiei, majoritatea școlilor, restaurantelor, saloanelor și barurilor. În schimb, a făcut recomandări populației să evite deplasările, să păstreze distanța fizică, punând accent pe responsabilitatea personală. Strategia „relaxată” a fost criticată de unii cercetători, care au spus că nu se susține în acest moment ideea de a încerca crearea unei imunități de grup și că acest gen de calcule este „periculos”.

Autoritățile suedeze au negat însă permanent că scopul lor a fost acela de a crea o imunitate de grup.

Într-o populație de circa 10 milioane de locuitori, Suedia are până în prezent 32.172 de cazuri de coronavirus depistate, dintre care 3.871 s-au soldat cu deces. O bună parte din aceste decese s-au petrecut în azilurile de bătrâni, unde Suedia a și recunoscut că a eșuat în a asigura o bună protecție. 

În Spania, țară crunt lovită de coronavirus și care a instituit măsuri drastice, mult diferite de ale Suediei, 5 la sută din populație dezvoltase, până la 14 mai, anticorpi la coronavirus, potrivit rezultatelor preliminare ale studiului epidemiologic făcut de guvern. 

Într-o regiune din Cehia unde autoritățile locale au făcut o testare pentru coronavirus la întâmplare, atât în rândul populației, cât și rândul lucrătorilor din prima linie, rezultatele inițiale au arătat că sunt imunizate sub 10 la sută dintre persoanele testate. În ceea ce privește Marea Britanie, studiul epidemiologic a arătat că în capitală, la Londra, 17 la sută dintre persoanele testate au dezvoltat anticorpi, în timp ce în teritoriu această proporție este de 5 la sută.

Guvernul britanic a achiziționat încă 10 milioane de teste pentru anticorpi pentru a continua studiul. Marea Britanie, cu o populație de peste 66 de milioane de locuitori, are 250.908 cazuri depistate de COVID-19 și 36.042 de decese, fiind printre țările care au plătit cel mai greu tribut până acum în pandemia de coronavirus.