Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj vor să salveze oceanele lumii. Împreună cu alţi şapte parteneri europeni, aceştia lucrează la primul sistem robotic inteligent care să cureţe oceanele.

Momentan, colectarea deşeurilor de pe fundul apelor se face cu scafandri, în acţiuni costisitoare şi adesea periculoase.

„Rolul nostru este acela de a cartografia deşeurile de pe fundul mării. Avantajul principal este unul de cost şi de siguranţă. De cost, fiindcă o echipă de scafandrii trebuie susţinută şi de o echipă de operatori care stau tot timpul la suprafaţă. Sistemul nostru robotic poate să lucreze, în principiu, de dimineaţă până seara fără să se oprească,” a declarat Lucian Buşoniu, coordonatorul echipei de cercetători din România.

Avem robotul de suprafaţă care este conectat prin două cabluri ombilicare de roboţii subacvatici, un roboţel mai mic care scanează după deşeuri şi un roboţel mai mare care adună deşeurile şi le depune apoi într-un coş, iar drona este sus în aer şi încearcă şi ea să detecteze deşeurile,” a explicat Lucian Buşoniu pentru Mediafax.

SeaClear este un proiect European în valoare de 5 milioane de euro, iar primele teste se vor face la toamnă, în Dubrovnik. Cercetătorii preconizează că o echipă de 4 roboţi ar putea să strângă pe zi peste 3 metri cubi de gunoaie de pe fundul oceanelor.

„Drona ne ajută să detectăm deşeurile din aer pentru că are o idee mult mai largă. Asta putem face doar când apa e curată. În plus ne ajută să detectăm trafic pe lângă sistemul nostru, astfel încât să evităm coleziuni,” a spus Tassos Natsakis, şef de lucrare departament automatică UTCN Cluj.

Peste 10 milioane de tone de plastic ajung în mări şi oceane în fiecare an, iar specialiştii spun că există riscul ca, în anul 2050, să găsim în ape mai mult plastic decât peşte.

Oceanele din întreaga lume sunt poluate cu până la 66 de milioane de tone de deşeuri. Pe lângă sticle sau cauciucuri, plasticul ocupă cel mai mult loc pe fundul oceanelor. Nici apele din România nu sunt mai curate. Sistemul SeaClear, ar putea să cureţe şi lacurile de acumulare din ţara noastră.

coral