Carmen Şatran (fostă Bejan), studenta condamnată pentru crima odioasă de la Medicină, rămâne în închisoare. Contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla împotriva deciziei de eliberare a fost admisă de Tribunalul Cluj, iar judecătorii au hotărât respingerea cererii de eliberare condiţionată.

După ce Judecătoria Gherla a decis eliberarea condiţionată a lui Carmen Şatran, Parchetul a contestat soluţia, iar Tribunalul Cluj a decis ca studenta criminală condamnată pentru crima de la Medicină să rămână în închisoare. Carmen Şatran (fostă Bejan) are posibilitatea să depună o nouă cerere de eliberare condiționată după data de 1 iulie 2022.

Carmen Șatran i-a spus judecătorului că „este conştientă de gravitatea faptei şi regretă suferinţa provocată şi că această perioadă a fost o lecţie dură de viaţă în care a învăţat cât de preţioasă este viaţa şi libertatea”.

Fosta studentă la Medicină i-a mai spus magistratului că în penitenciar a urmat programe educaţionale, precum şi un curs de calificare de manichiură-pedichiură.

Prima cerere de eliberare condiţionată a lui Carmen Şatran, studenta criminală de la Medicină din Timişoara, a fost discutată în toamna anului 2021. Judecătoria Gherla i-a respins atunci cererea de eliberare condiţionată şi rediscutarea solicitării în septembrie 2022. Sentinţa a fost atacată cu apel, iar Tribunalul Cluj a decis menţinerea condamnatei în închisoare. Totuşi, Tribunalul Cluj a redus termenul de rejudecare a cererii pentru martie 2022. În urma rejudecării cererii de eliberare condiţionată, Judecătoria Gherla a decis în 14 martie 2022 eliberarea condiţionată a lui Carmen Şatran.

Carmen Șatran a fost condamnata pentru o crimă odioasă în 2009. Pe vremea când era studentă la Medicină la Timişoara a ucis cu  de lovituri de cuţit un bărbat de 65 de ani, de etnie roma, din Timisoara, pe nume Trifu Schrott,. După ce l-a înjunghiat, Carmen Şatran şi iubitul ei de la acea vreme, Raul Sergiu Florea, au tranşat cadavrul bărbatului de 65 de ani. Conflictul ar fi pornit de la bani, după ce tânără a oferit servicii sexuale victimei, iar bărbatul a refuzat să plătească.

Victima făcea parte din comitetul romilor care se ocupa de judecata țigănească. Inițial, Carmen Șatran trebuia să execute 5.387 de zile de închisoare pentru a fi pusă în discuție solicitarea de eliberare condiționată.

Potrivit raportului Comisiei de la Penitenciarul Gherla, propunerea de eliberare condiționată a fost luată în considerare Carmen Șetran ar fi fost o condamnată-model.

„Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar şi a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenţiei (428 zile). A fost receptivă la unele activităţi cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale şi este la prima analiză”, se arată în raport deținutei.

coral