Coronavirusul atacă moleculele ACE2, considerate „puncte de intrare” în celulele ce formează vasele de sânge, arată un studiu realizat de către o echipă a Centrului Medical Irving din New York, citat de CNN News și publicat în revista Nature.

Infecția cu coronavirus determină sistemul imunitar să producă proteine inflamatorii (citokine). Din cauza „furtunii de citokine”, celulele și organele încep să cedeze și apar cheagurile de sânge. Aceste cheaguri pot provoca accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord sau se pot depune în plămâni ori picioare. Pot chiar „înfunda” rinichii, îngreunând dializa.

Deteriorarea pancreasului conduce la înrăutățirea diabetului; pacienții cu diabet constituie categoria cu cel mai mare risc de a dezvolta cazuri grave de coronavirus, ori chiar să își piardă viața, arată concluziile studiului.

Medicii de la Irving Medical Center (New York), unul dintre spitalele care a trateaza pacienți cu COVID, au colectat rapoarte de la echipe medicale din întreaga lume.

coral