Un studiu desfășurat în București și Cluj arată că doar 47% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 mai au anticorpi la 6 luni de la trecerea prin boală.

Un studiu derulat în SUA pe parcursul anului trecut releva existența unor cazuri recurent pozitive COVID-19. În ciuda rarității acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reală la 3 luni de la prima testare RT-PCR.

Studiul REGINA MARIA arată că la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili. Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul REGINA MARIA a remarcat faptul că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiul REGINA MARIA au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry2) lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internațional confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

„Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 sunt considerate în continuare pacienți, cazuri care trebuie supravegheate și monitorizate individual, pentru că datele pe care le avem în acest moment, și noi, și cazuistica internațională, nu permit încă trasarea unor limite de siguranță certe. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacționează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienții care au trecut prin infecție de a fi monitorizați post COVID”, explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. „Dinamica anticorpilor este de asemenea în continuare în studiu, așadar cea mai bună metodă de protecție suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viață precaut”, completează Nirvana Georgescu.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală. coral