Cu toate că sunt banii tăi, nu poți avea acces la ei oricum, o realitate ce devine, de fapt, o surpriză neplăcută pentru mulți români, în situațiile în care au nevoie să facă o retragere importantă. Află care este suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat într-o zi și cum tebuie să procedezi dacă vrei mai mulți.

Care este suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat într-o zi

Este un detaliul pe cei mai mulți îl omit, amintindu-și de el doar în momentele în care deja este prea târziu. Chiar dacă ai strâns în contul ce are atașat un card de debit – cardul pe care sunt virate, în general, toate veniturile angajaților – nu înseamnă că ai acces oricând și oricum la bani, dacă vrei să îi retragi de la un bancomat.

Pentru a evita situațiile neplăcute, ține mereu cont de suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat într-o zi, în funcție de banca al cărei clienț ești.

Cele mai multe bănci de la noi din țară au fixat, prin propriile politici interne, un prag standard de bani care pot fi scoși de la bancomat într-o zi. În majoritatea cazurilor, acesta este cuprins între 3.000 și 5.000 de lei. Trebuie precizat că acesta este un prag inițial, el putând fi extins de titularul contului prin mai multe modalități:

printr-un apel telefonic către reprezentanții băncii, în care clientului i se cer anumite date de identificare, precum CNP-ul

prin aplicațiile digitale puse la dispoziție de bănci

prin prezentarea fizică la o sucursală a băncii în cauză

Situația la marile bănci din România

Creșterea pragului poate fi permanentă sau temporară.

Este important de precizat faptul că atât în cazul pragului inițial, cât și în cazul celui extins, sunt incluse sumele cheltuite într-o zi la cumpărăturile făcute online sau la plata facturilor. Cu alte cuvinte, dacă într-o zi cumperi un produs de 1.000 de lei printr-o tranzacție online cu cardul, acea sumă se va scădea din suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat.

Pentru clienții Banca Transilvania, suma pe care o pot scoate de la bancomat într-o zi este de maximum 5.000 de lei, aceasta putând fi mărită, la cerere, până la 9.000 de lei.

Clienții BCR pot scoate 3.000 de lei pe zi, pragul extins ajungând până la 10.000 de lei.

Cea mai mare sumă ce poate fi retrasă din cont prin bancomat este la ING – 15.000 de lei. coral