Un tânăr de 22 de ani din municipiul Iaşi a fost condamnat la detenţie pe viaţă după ce a fost găsit vinovat de uciderea a două persoane, mama şi fiu. Crima a fost comisă pe fondul dependenţei de droguri a inculpatului, care, după faptă, timp de două săptămâni, a furat aproape zilnic bunuri din apartamentul victimelor, scrie ”Adevărul”.

Răzvan Butuc a mizat în timpul procesului pe nebunie, solicitând să fie supus unei expertize psihiatrice, care a relevat însă că a comis faptele cu discernământ. Tânărul de 22 de ani era dependent de droguri atunci când a comis fapta, se arată în motivarea judecătorilor. În acelaşi document se arată că individul şi victimele din acest caz, Elena şi Radu Şîpoteanu, mamă şi fiu, erau vecini de aproximativ 13 ani.

De la vârsta adolescenţei, criminalul a devenit dependent de droguri, şi singurii bani pe care şi-i procura de la spălătoria auto la care lucra îi folosea în acest scop. Pe 9 aprilie 2019, la orele după-amiezii, Butuc a mers la apartamentul familiei Şîpoteanu pentru a-l ruga pe bărbat să îi împrumute telefonul, pentru a suna un prieten.

„Numitul Şîpoteanu Radu a fost de acord şi s-a îndreptat spre telefon, dar, în momentul în care a vrut să închidă uşa, inculpatul a împins uşa cu mâna, după care l-a prins de cămaşă şi l-a tras în bucătărie. Deşi victima îl întreba ce doreşte, inculpatul nu i-a răspuns“, au precizat judecătorii. Individul a luat, mai apoi, un cuţit din bucătărie şi l-a înjunghiat în piept pe Radu Şîpoteanu.Crima a avut loc de faţă cu mama victimei, care a început să ţipe. Elena Şîpoteanu a fost apoi lovită cu palmele şi a căzut cu capul de marginea patului.

În final, Butuc a luat cheile de la apartament şi a plecat. După aproximativ o oră, s-a întors şi a găsit-o pe femeie încă vie. Cu mâinile goale, a sugrumat-o până ce a murit. A furat din apartament două telefoane mobile şi un pachet de ţigări şi a fugit. A vândut cu 50 de lei unul dintre telefoane şi a mers direct să-şi cumpere substanţe etnobotanice.

A fumat lângă cadavre

A doua zi, Butuc a intrat din nou în apartamentul în care zăceau cele două victime. A luat dintr-un portofel suma de 150 de lei, pe care i-a folosit tot pentru a-şi cumpăra droguri. Ulterior, pe 11 aprilie, tânărul a intrat din nou în locuinţa vecinilor morţi şi a luat o combină muzicală, pe care a vândut-o cu 50 de lei. Înainte să plece, Butuc şi-a confecţionat o ţigară cu substanţe etnobotanice, pe care a fumat-o lângă victime.

Pe 23 aprilie 2019, la două săptămâni de la faptă, vecinii au sunat la 112 şi au anunţat că din apartamentul familiei Şîpoteanu venea un miros greu. La faţa locului, criminaliştii au descoperit cele două victime, în scurt timp fiind identificat şi criminalul.  

coral