SMS-urile în care era ameninţată cu moartea primite de la Mohamed Mustafa nu au alarmat-o îndeajuns de tare pe fosta iubită astfel încât să meargă la Poliţie. Duminica trecută, tânăra a fost înjunghiată în faţa blocului unde locuia. Legea îi permitea să obţină urgent un orin de protecţie provizoriu pe baza acelor mesaje.

Algerianul Mohamed Mustafa Mohamed, 28 de ani, suspect în cazul crimei care a avut loc în seara zilei de duminică, 23 august 2020, pe o alee din Cluj-Napoca, a fost arestat preventiv. Tânărul a recunoscut în faţa poliţiştilor că şi-a înjunghiat fosta prietenă din gelozie. El a aşteptat-o noaptea în faţa blocului în care locuia şi a ucis-o. Poliţiştii au găsit în telefonul victimei mesaje în care aceasta era ameninţată cu moartea.  În plus, bărbatul a fost condamnat, în luna august, la 1 an şi 7 luni de închisoare sub supraveghere (pedeapsă care a fost suspendată, deci nu a făcut efectiv închisoare-nr) pentru lovire sau alte violenţe, distrugerea şi violare de domiciliu, pentru un incident petrecut în toamna lui 2018.  Acesta a intrat cu forţa în locuinţa fostei iubite, a bătut-o şi i-a distrus telefonul.

Psihologul criminalist Gabriela Groza a explicat cum pot fi evitate astfel de tragedii şi cum trebuie femeile să se comporte pentru a nu ajunge ca un iubit violent să le pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa. 

 „Nu trebuie să fie tolerante comportamentele de minimă violenţă, pentru că dacă sunt ignorate acestea vor escalada şi pot ajunge până la crimă. De la o palmă lucrurile pot evolua până chiar la o crimă, dacă nu se face nimic.Dacă se întâmplă astfel de incidente, victima trebuie să se despartă de agresor”, explică psihologul, potrivit Adevărul.

În plus de aceasta, legislaţia permite emiterea unui ordin de protecţie simplificat, prin procedură civilă.

Fosta iubită a lui Mohamed Mustafa Mohamed putea să se adreseze Poliţiei sau instanţei şi ar fi putut obţinut rapid un ordin de protecţie. 
 

coral