Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat miercuri in plenul Senatului ca Teodor Melescanu a fost dat afara din acest partid, dupa ce a candidat la sefia Senatului din partea Partidului Social Democrat, contrar ordinelor ALDE.

Tariceanu a precizat ca Melescanu si-a pierdut automat calitatea de membru ALDE, potrivit deciziilor acestui for anuntate inca inainte de votul pentru presedintia Senatului.

”In baza deciziilor statutare din forul ALDE, domnul Melescanu isi pierde de drept calitatea de membru ALDE si membru in grupul senatorial. Prin urmare, am facut in acest sens o adresa pe care am depus-o la biroul presedintelui si vreau sa va aduc la cunostiinta ca regulamentul la articolul 19, punctul 1, zice asa: orice modificare intervenita in conducerea sau componenta unui grup parlamentar se aduce in cunostinta in scris presedintelui Senatului sub semnatura liderului de grup. Am facut acest lucru.” – a spus Tariceanu.

Si, odata cu eliminarea lui Melescanu din ALDE, partidul lui Tariceanu a pierdut si grupul parlamentar din Senat, deoarece, potrivit regulamentului, este nevoie de 7 parlamentari pentru a forma un astfel de grup, iar prin plecarea lui Melescanu au mai ramas .. 6.

”.. a invocat faptul ca grupul ALDE nu mai poate functiona deoarece numarul de 7 era asigurat prin prezenta domnului Melescanu. Bine. Atunci va rog sa luati act de prevederea regulamentara si sa luam act oficial de desfiintarea grupului ALDE prin eliminarea domnului Melescanu.” – a mai spus Tariceanu care a anuntat totodata ca va depune o notificare oficiala la Senat pentru formarea unui nou grup parlamentar ”mixt”.

In replica, Melescanu a declarat pentru Stirile Pro Tv ca va contesta documentul prin care este demis din ALDE.

”Regret ca au decis prin acest document sa desfiinteze grupul ALDE la Senat. Bineinteles, imi voi cauta dreptatea.” – a spus Melescanu.

Vosganian: Melescanu, din punct de vedere moral si politic si-a pierdut legitimitatea de a fi membru ALDE

Deputatul Varujan Vosganian a declarat ca Teodor Melescanu si-a pierdut legitimitatea politica si morala de a fi membru ALDE si a afirmat ca partidul inca nu a emis un document oficial in aceasta privinta.

″In ce il priveste pe Teodor Melescanu, el nu mai functioneaza in grupul nostru efectiv si opinia mea este ca el nu mai poate functiona in ALDE (…). Dupa parerea mea, calitatea lui de membru ALDE este o calitate care nu se poate discuta pe un termen lung. (…) Juridic, ALDE inca nu a emis un document oficial in aceasta privinta”, a afirmat liderul de grup ALDE din Camera Deputatilor, potrivit Agerpres.

Parlamentarul a spus ca “Teodor Melescanu, din punct de vedere moral si politic si-a pierdut legitimitatea de a fi membru ALDE”.

El a vorbit de procedura de excludere a lui Melescanu din ALDE.

“Potrivit statutului ALDE (…), orice membru ALDE care accepta nominalizarea intr-o functie de demnitate publica din partea altui partid este automat radiat de pe lista membrilor. Ideea de a avea un guvern in care sa fie reprezentat si ALDE este un siretlic care nu va tine, pentru ca inainte ca procedurile sa inceapa noi vom anunta ca respectivii nu mai sunt membri ALDE. In cazul tuturor membrilor exista cate un for statutar care va incredintez ca se va intruni de urgenta pentru a aplica statutul. Nu se pune problema ca noi nu vom avea o riposta imediata, indiferent ca e vorba de Delegatia permanenta, de Biroul Executiv. Procedural vorbind, lucrurile se vor petrece imediat”, a spus Vosganian.

Astfel, in cazul lui Melescanu, “exista acum necesitatea unui for care sa valideze aceasta situatie, deci radierea”.

Totodata, Vosganian a vorbit despre crearea unui “precedent” in acest caz.

“Ceea ce a facut domnul Melescanu a stupefiat si a consternat pe toti colegii sai din conducerea ALDE (…) Cei care socotesc ca cele care s-au intamplat la Senat pot constitui un precedent pentru o solutie similara in Guvern se inseala. Teodor Melescanu a fost ales presedinte datorita calitatii sale de senator, nu datorita calitatii de membru ALDE (…)Nu este acelasi lucru la guvern”, a punctat liderul ALDE.

Melescanu – motiv de scandal la ALDE

Cu sustinerea PSD, Teodor Melescanu este de marti presedintele Senatului si al doilea om in stat, dupa pierderea acestei functii de catre seful sau de partid, Calin Popescu-Tariceanu.

Aceasta situatie a starnit un scandal imens in interiorul formatiunii lui Tariceanu, unde multi sunt suparati ca partidul a renuntat la guvernare.

Teodor Melescanu a castigat functia cu voturile date de social-democrati si cativa colegi din Parlament.

Marti, dupa ce a fost votat ca presedinte al Senatului, Melescanu a declarat ca 4 senatori de la ALDE au fost alaturi de el la plenul de marti, trei votand pentru a prelua conducerea Camerei superioare, iar al patrulea s-a abtinut. coral