Gustoasele
bucate romanesti i-au cucerit si pe
straini, dovada ca merg foarte bine la
export. Vedete sunt
branzeturile si
lactatele:
branza de
burduf,
casul sau
telemeaua,
chefirul,
sana, dar si
mezelurile si
slanina.
La inceput le-au cumparat
romanii plecati peste hotare, apoi le-au descoperit si
italienii,
spaniolii,
grecii sau
englezii.
Branzeturile si
lactatele romanesti conduc detasat in topul produselor exportate. Numai in 2015 le-am vandut strainilor de 60 de milioane de euro. Daca acum cativa ani, casul, branza de burduf, chefirul ori sana ajungeau in comunitatile romanesti, acum gustul lor i-a cucerit si pe straini, potrivit stirileprotv.ro.
Marius Bacu are o fabrica in Alba, iar jumatate din productie pleaca la export. Un kilogram de branza pleaca de la el cu un pret intre 3-6 euro si pe rafturile din strainatate costa intre 6 si 11 euro.
Marius Bacu: "La nemti vindem cel mai bine branza de burduf. In Italia si Spania vindem telemeaua. Cel mai bine a fost vanduta telemea putin sarata. Am ajuns acum sa vindem 25 de tone pe luna si este in crestere, este o piata buna pentru noi."
Dar si
toba,
muchiul tiganesc sau salamul de vara i-au cucerit pe europeni. Pe langa ele, si slanina noastra are succes la export: am vandut de peste jumatate de milion de euro.
Mihai Visan, director
Romalimenta: "A crescut exportul produselor procesate, dam afumaturi, carnuri si in principal branzeturi."
De exemplu, din
Pascani pleaca zilnic TIR-uri incarcate cu preparate din carne spre vest.
"Acest produs este o
gusa cu
soric, condimentate cu
paprika, care este facut special pentru Spania, zona
Madrid. Avem si un rulou de porc, care a fost dezvoltat pentru
Germania", sunt prezentate specialitatile.
Elena David, director de vanzari: "Ne-am adresat la inceput magazinelor din diaspora, insa dupa aproximativ un an si jumatate, produsele noastre au fost apreciate de locuitorii tarii respective. De exemplu, preparatele de carne sunt consumate in Madrid atat de romani, cat si de chinezi. In Londra la fel."
Tarile unde se vand bine bucatele noastre sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Grecia, dar si pe alte continente. Biscuiti, paste,
covrigei cozonaci si chiar faina ajung in
Africa.
Exporturile de alimente preparate au ajuns de la 3,6 miliarde in 2015, la 4,2 miliarde in 2016. Din pacate, pentru 2016 nu avem date decat pentru 11 luni. Sunt, asadar, semne ca aceaste suma va creste, pentru ca decembrie e in toata lumea o luna de consum. Este o crestere de la un an la altul de aproape 8 procente, arata statistica.
Iata si topul catorva categorii care merg foarte bine. In primul rand, produsele de brutarie si patiserie - 95 de milioane de euro, pe doi e mierea, pe trei branzeturile, cu peste 41 de milioane de euro vanzari in afara tarii. Mezelurile - se pare ca strainii au prins
gustul salamului si
carnatilor afumati. Laptele covasit are o valoare mare pentru un produs atat de ieftin: 16 milioane de euro. Slanina e pe ultimul loc aici ca valoare, dar din nou vorbim de un produs ieftin.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Comentarii (0)