Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marti seara, ca OUG 114 va fi modificata, iar „taxa pe lacomie” se schimba in „stimulent pentru harnicie”, prin care bancile sa finanteze economia reala.

Teodorovici a mai declarat ca in aprilie Guvernul ar putea aproba amnistia fiscala.

„Am promis ca, pana la final de luna martie, se face o modificare a acestei ordonante. Partea de banci, maine dimineata, am o discutie la Ministerul de Finante cu reprezentanti ai sistemului bancar, am avut si azi cu colegi de la Banca Nationala. Maine, eu zic ca inchidem modificarile legate de sistemul bancar. Se schimba taxa pe lacomie in stimulentul pentru harnicie. Daca banca sau bancile, de la caz la caz, isi asuma ca vor finanta economia noastra reala, care are nevoie de finantare, atunci inclusiv taxa…”, a declarat Eugen Teodorovici la TVR 1, conform news.ro.

El a sustinut ca astfel taxa poate ajunge la zero.

„Acest mecanism care este foarte flexibil stimuleaza banca si taxa care se pune pe o parte din activele financiare ramase ca fiind impozabile se poate duce catre zero pana la final de an, daca bancile dovedesc ca au finantat companiile din Romania, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero, pentru ca eu nu pun taxa, am mai spus-o”, a precizat Teodorovici.

Ministrul Finantelor a anuntat, totodata, ca in aprilie ar urma ca Guvernul sa aprobe amnistia fiscala.

„Vine amnistia fiscala pentru companiile publice si pentru cele private si aceasta propunere va fi foarte bine primita de mediul de afaceri”, a declarat Teodorovici.

Intrebat daca va fi valabila si pentru firmele aflate in insolventa, el a raspuns: „Va fi valabila pentru tot ce inseamna… si pentru cei care sunt in esalonari si reesalonari”.

„In aprilie eu vreau sa putem sa o dam in Guvern. (…) Pentru o companie de stat e singura sansa si unica probabil sa poti sa o readuci in economie ca un actor activ”, a spus Teodorovici.

coral