România are cea mai mare rată de infectare la 100.000 de locuitori din Europa, dar nici la testări nu stă foarte bine. Lista de așteptare la testările la cerere se întinde acum pe 9 zile, plus 3 – 4 zile primirea răspunsului.

Rata de infectare în România este de 10 – 12%, adică sunt 80 de bolnavi la 100.000 de locuitori, față de 6 în Italia, spre exemplu. În aceste condiții, te-ai aștepta ca România să sporească capacitatea de testare. Ei bine, nu este așa.

Clujenii care trebuie să se întoarcă la lucru sau vor să își facă un test din diverse motive nu pot face acest lucru pe loc. Lista de așteptare permite acum testarea în 17 – 18 august. De asemenea sunt numai trei clinici private unde se face testare la cerere. Acestea sunt: Sante Mărăști, Med Life, și Regina Maria. În plus, testarea se poate face și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, dar sunt locuri numai în 18 august.

La Sate Mărăști un test costă 350 de lei și se poate face în 17 august, la Med Life se poate face în 11 august și costă 340 de lei, iar la Regina Maria costă 390 de lei și se poate face în 17 august. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, tariful este de 350 de lei pentru o testare. 

Synevo nu mai face teste la cerere, ci lucrează numai pentru Direcția de Sănătate Publică Cluj, adică pentru stat. Rezultatul testelor vine în 3 – 4 zile, astfel că în această perioadă cel care dorește analiza este scos din activitate. 

Mai grav este că nu se fac teste nici în cazul celor care au anumite bănuieli că ar fi bolnavi, pentru că testarea se face numai la recomandarea DSP.

coral