Centrele private aflate în contract cu statul nu au primit banii pentru testele făcute până acum. Reprezentantul Patronatului spitalelor private spune că aceste laboratoare nu pot susţine costurile la nesfârşit.

Statul nu a acoperit nici acum costurile pentru testele RT PCR realizate în laboratoarele spitalelor private, anunţă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private. Asta în condiţiile în care, spune Hotoboc,  50% din testele RT PCR, solicitate de autorităţi, se fac în unităţile medicale private, anunţă  Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus recent că problema este la DSP Bucureşti, care nu a trimis la timp deconturile, însă astfel de probleme au avut şi mai multe DSP-uri din ţară. Ministrul dă asigurarea că plăţile către centrele acreditate vor fi făcute în perioada imediat următoare. 

Dacă situaţia va fi blocată în continuare de hârtii nefăcute la timp, în raportările zilnice am putea vedea o scădere importantă a numărului de teste făcute. Ori capacitatea mare de testare este tocmai una dintre armele cu care se poate ţine în frâu pandemia.

Tătaru spune că plata se va face în zilele următoare. "Aşteptam acele deconturi pe care trebuia să le facă DSP-urile pentru ca noi să putem declanşa plata. Ţine de fiecare DSP în parte, sunt anumite dsp-uri cu anumite deficienţe şi acolo nu s-a făcut plata", a mai spus ministrul.

"Până în momentul de faţă nu s-a plătit niciun leu. Dacă nu se vor lua măsuri urgente noi vom fi din păcate nevoiţi să sistăm această colaborare, pentru că nu putem să susţinem costurile la nesfârşit. Gândiţi-vă  că trebuie să plătim reactivi, trebuie să plătim consumabile, personalul medical şi aşa mai departe", a declarat Cristian Hotoboc, preşedinte PALMED.

coral