Festivalul Internațional de Film Transilvania, al doilea ca mărime din Europa, va avea loc în prima jumătate a lunii august, a anunțat Tudor Giurgiu, directorul evenimentului. Respectarea măsurilor de siguranță va fi o provocare pentru organizatori.

1. Grija față de spectatori

„Prioritatea cea mai mare va fi asigurarea unor măsuri de securitate, de igienă, de dezinfectare cu care nu am fost obișnuiți până acum, dar e important ca oamenii, odată ce intră în incintele fie interioare, fie exterioare ale Festivalului, să se simtă în siguranță.”

2. Scăderea capacității

,,(Cinematografele) Nu vor putea funcționa la întreaga capacitate, vorbim probabil de jumătate din capacitate, vor fi intervale mai mari între filme, dezinfectarea se va face după fiecare proiecție. În exterior, există deja norme europene legate de cum se amenajează o incintă de proiecție în aer liber, cu scaune așezate la un metru jumătate. Va fi un timp mai mare alocat intrării și plecării din incintă, bilete care se vor achiziționa exclusiv online, deci probabil că vor fi ceva mai puține filme.”

3. Un TIFF axat pe exterior

Organizatorii TIFF anunță că anul acesta festivalul va fi mai mic, pentru a putea respecta măsurile impuse de autoritățile sanitare și se vor concentra în princpal pe proiecții în aer liber sau drive-in.

„Mergem înainte și sunt convins că va fi un TIFF diferit, dar memorabil din toate punctele de vedere. E o formă de a gusta spectacol în condiții de siguranță maximă…În prezent, potrivit actualelor reglementări, organizarea de vizionări drive-in nu este posibilă, dar acestea vor fi probabil permise de luna viitoare”, a declarat acesta pentru un post local de radio.

4. Câți oameni vor avea posibilitatea de a privi același film?

„Noi putem fără probleme să organizăm spectacole și de 100 de oameni în interior și de 1000 de oameni în aer liber”, a adăugat Giurgiu.

5. Directorul TIFF contestă decizia anulării evenimentelor de tip drive-in a Guvernului

Executivul a adoptat luni Hotărârea privind starea de alertă prin care sunt interzise activităţile cultural-artistice-sportive în spaţii închise, dar şi organizarea şi desfăşurarea de concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in.

„În toată Europa aceste evenimente se întâmplă cu OK de la autorităţi (…) La noi e NU. Că aşa e mai bine. Transmit celui care a decis includerea drive-in-ului pe lista că a făcut, din neştiinţă, o prostie fără măcar să aibă curiozitatea să se consulte cu cei care se pricep la asta. Sper ca Parlamentul să repare aberaţia asta dacă tot trece HG-ul pe la ei“, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a lui Tudor Giurgiu. coral