Niciodată nu este prea târziu pentru a prelua controlul asupra finanțelor personale. Nu contează dacă este începutul sau sfârșitul anului, a lunii sau a săptămânii. Cel mai bun moment pentru a avea grijă de finanțele personale este ACUM.  

Un buget personal este ca un plan financiar, unde trebuie înregistrate toate cheltuielile, veniturile, economiile și eventualele datorii sau credite. Este foarte greu să economisești sau să îți achiți datoriile dacă nu ai o imagine de ansamblu asupra situație tale financiare. Scopul unui buget personal este să ne ajute să gestionăm banii mai eficient și astfel să ne atingem obiectivele. Poate obiectivul tău este să economisești, să investești, sau poate vrei să pui bani de-o parte pentru o achiziție mai mare sau pentru un concediu cu toată familia. Indiferent care ar fi motivul și obiectivul tău, un buget personal îți va fi de mare ajutor. Bugetul personal te poate ajută și să identifici cheltuielile inutile sau cele dispensabile, sau să găsești alternative mai accesibile a cheltuielilor esențiale. 

Crearea unui astfel de buget nu este ceva complicat și nici nu necesită expertiză financiară, fiind în fond vorba de un buget personal. Iată care sunt sugestiile noastre pentru crearea unui buget personal simplu și eficient: 

Pasul 1: definește-ți obiectivele: este mai bine să începi cu 1 sau 2 obiective, o listă lungă de obiective poate părea descurajantă. Abordarea de tip pas cu pas o să fie una mai potrivită pentru mulți oameni. Este recomandat să stabilești și o limită de timp (între 3-12 luni) și să descrii cât mai detaliat obiectivul/obiectivele tale. 

Pasul 2: pune toate veniturile și cheltuielile pe hârtie, în sensul să ți le notezi undeva, poate fi in Excel, într-o aplicație sau pur și simplu într-o agendă. În acest pas este extrem de important să fi minuțios și să notezi absolut toate cheltuielile și toate veniturile, doar așa poți ști cât de mult cheltuiești, cât câștigi și aproximativ ce sumă ai putea economisi. Noi îți recomandăm să faci acest lucru la începutul fiecărei luni pentru luna precedentă.   

Pasul 3: evaluează situația pentru minim 3 luni. După doar o lună este dificil să îți formezi o imagine de ansamblu, deoarece este posibil să fi avut cheltuieli neobișnuite în luna respectivă. Poți împărți cheltuielile în diferite categorii, precum cheltuieli fixe (chirie, utilități, abonamente, rate la bancă), alimente/mâncare; transport; cheltuieli personale (cosmetice; haine, etc) și economii. Dacă nu ai un cont de economii pentru situații neprevăzute poți apela la un împrumut rapid. Împrumuturile rapide sunt de regulă pe termen scurt, urmând să fie rambursate în 1-6 luni. Însă cea mai bună opțiunea este deschiderea unui cont de economii și redirecționarea a aproximativ 10% din venit într-un astfel de cont.  

Pasul 4: optimizarea bugetului. Dacă afli că cheltuielile tale sunt mai mari decât veniturile, este un semnal de alarmă că trebuie introduse schimbări cât mai curând. Însă cheltuielile nu depășesc venitul, cu siguranță poți găsi alternative mai accesibile pentru anumite lucruri. Poate un abonament mai ieftin pentru telefonul mobil, anularea unui abonament de streaming (cu siguranța nu ai nevoie de toate), când vine vorba de mâncare, încearcă marca proprie a supermarketului, gustul este la fel, iar prețul va fi cu siguranță mult mai accesibil.  

Pasul 5: exersează autocontrolul și disciplina în relație cu cheltuielile și bugetul tău. Ai pregătit bugetul, știi care sunt obiectivele tale, ai împărțit totul în pași simpli de urmat, acum tot ce trebuie să faci este să te ții de treabă, ceea ce va necesita multă disciplină și deseori și autocontrol. Suntem expuși încontinuu la fel și fel de reclame și oferte, este normal să ne simțim tentați să cumpărăm unele dintre acele produse, însă tocmai în acele momente trebuie să fim disciplinați și să ne amintim de obiectivele noastre.  

 

  coral