De la moartea iubitului regizor Sergiu Nicolaescu in grila tuturor canalelor TV au aparut si filme regizate de acesta.

Sergiu Nicolaescu si-a facut simtita prezenta in cinematografia romaneasca si a devenit, dupa o cariera de peste 45 de ani, cel mai indragit regizor roman. A regizat de la filme politiste, la drame sau filme de razboi. accept-romania.ro a facut un top cu cele mai bune 10 filme ale regizorului pe care nu trebuie sa le ratezi daca esti un cinefil adevarat, conform Accept-România.

“Dacii” 1967. Acesta a fost primul lungmetraj regizat de Nicolaescu si este o coproductie romano-franceza. In rolul principal il regasim pe Amza Pellea care va face sacrificiul suprem pentru a pastra integritatea propriului popor.

“Mihai Viteazul” 1970. Sergiu Nicolaescu a avut o mare pasiune pentru filmele istorice, iar aceasta este probabil cea mai buna productie romaneasca. Tot Amza Pellea joaca rolul principal, fiin Mihai Viteazul care reuseste prima unire a Tarilor Romanesti.

“Cu mainile curate” 1972. Primul film din seria Comisarul, una dintre cele mai iubite si indragite serii de film din Romania. “Pasiunea pentru filmele politiste poate ca tine si de faptul ca am in familie un bunic sef de politie (tatal mamei) si un unchi comisar in Bucurestiul anilor 1935-1951. Asa s-au nascut comisarul Miclovan, Lascarica si Semaca” a declarat Sergiu Nicolaescu.

“Nemuritorii” 1974. Acest film este o continuare a filmului “Mihai Viteazul”. Actiunea se petrece la 10 ani de la moartea voievodului si ii infatiseaza pe cativa dintre cei mai devotati ostasi ai domnitorului in incercarea lor de a aduce acasa steagul celor trei tari unite.

“Osanda” 1976. Filmul era cat pe ce sa nu fie prezentat publicului din cauza unor scene crestinesti, iar comunismul nu vedea cu ochi buni religia atunci. Filmul a fost vizionat pentru prima data de Ceausescu, care, vazand ca este vorba de viata unui taran dupa rascoala din 1907, a acceptat difuzarea filmului si in cinematografe.

“Pentru patrie” 1978. Sergiu Nicolaescu a fost si regizor, si actor in acest film, interpretandu-l pe regele Carol I. Filmul este unul de razboi si infatiseaza scene din Razboiul de Independenta a Romaniei din 1877-1878. A fost cel mai vizionat film in perioada comunismului.

“Nea Marin Miliardar” 1979. Prima comedie regizata de Sergiu Nicolaescu a fost un adevarat succes. Cu o distributie de prima mana, Amza Pellea, Jean Constantin si Sebastian Papaiani, “Nea Marin Miliardar” este probabil cel mai cunoscut film romanesc chiar si peste hotare.

“Noi, cei din linia intai” 1995. Nicolaescu revine la genul care l-a consacrat si ne arata momente dramatice din viata militarilor care se aflau in prima linie in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Filmul este bazat si pe fapte reale.

“Mircea” 1989. Filmul este despre nimeni altul decat Mircea cel Batran, unul dintre cele mai enigmatici personaje ale istoriei romane. Ca si in celelalte filme istorice, si aici regasim scene de lupta. Filmul era cat pe ce sa fie interzis publicului deoarece Sergiu Nicolaescu a refuzat sa tina cont de orice incercare de cenzura din partea comunismului.

“Ciuleandra” 1985. Adaptare a romanului cu acelasi nume semnat de Liviu Rebreanu, filmul il prezinta pe Puiu, care, dupa ce isi ucide sotia este internat intr-un sanatoriu. „Nicolaescu reintegreaza crima, eludata de versiunea lui Berger, dar inlatura cu totul nebunia, adancind, mai aproape de izvorul literar, elementele sociale ale istoriei, dar si simplificand-o psihologic” declara Tudor Caranfil. coral