Așteptarea se apropie de final, iar toate cele 32 de echipe care vor juca la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar sunt deja cunoscute din aprilie anul acesta. Iată cele mai interesante informații despre CM 2022:

Sunt 8 grupe

În Grupa A joacă Qatar, Ecuador, Senegal, Țările de Jos. Grupa B cuprinde Anglia, Iran, Statele Unite și Țara Galilor. Grupa C este compusă din Argentina, Arabia Saudită, Mexic și Polonia. În Grupa D concurează Franța, Australia, Danemarca și Tunisia. Din Grupa E fac parte Spania, Costa Rica, Germania și Japonia. Belgia, Canada, Maroc și Croația concurează în Grupa F. Brazilia, Serbia, Elveția și Camerun fac parte din Grupa G. Ultima grupă, Grupa H, reunește Portugalia, Ghana, Uruguay și Coreea de Sud. Pentru programul complet al Cupei, consultă această pagină.

Este primul CM de iarnă

De obicei, Campionatul Mondial de Fotbal se desfășoară în iunie-iulie, dar controversata decizie de a organiza competiția în Orientul Mijlociu a însemnat o mutarea a evenimentului în sezonul rece, când temperaturile sunt mai suportabile în Qatar. Această decizie a determinat schimbări în programele competițiilor de top domestice, cum ar fi Premier League, care va trebui să facă o pauză de mai bine de o lună în mijlocul sezonului.

8 stadioane vor găzdui CM 2022

Acesta stadioane vor putea găzdui cel puțin 40000 de fani ai fotbalului, fiecare. Stadionul Al Bayt are un acoperiș retractabil și o capacitate de 60000 de spectatori, în timp ce stadionul Lusail, unde se va desfășura finala, poate găzdui 80000 de spectatori.

Însă cum va folosi Qatarul stadioanele care au costat miliarde de euro, după încheierea Cupei Mondiale 2022? Aceasta este o întrebare bună, dacă ne gândim la stadioanele folosite la precedentele Cupe Mondiale, acum rămase abandonate. În Qatar, stadioanele vor fi folosite şi pentru Cupa Asiei 2023, găzduită de Qatar după retragerea Chinei în octombrie 2022, după care fiecare stadion va fi reproiectat și transformat în centru comunitar.

Unii o consideră cea mai controversată Cupă Mondială de până acum

Încă de la decizia de a se organiza CM 2022 în Qatar, luată acum 10 ani, când echipa țării respective se afla pe locul 113 în lume), acest concurs a fost plin de controverse. De pildă, fostul președinte FIFA, Sepp Blatter, și fostul șef al Asociației Germane de Fotbal, au sugerat că acordarea titlului de țară-gazdă Qatarului a fost o greșeală și au făcut și acuzații de corupție și mită din partea comitetului de candidatură.

Un alt dezacord se referă la drepturile minorității LGBTQ+ – în același an în care fotbalul englez și-a văzut primul jucător deschis gay, Jake Daniels, într-una dintre ligile de top de peste trei decenii, turneul de spectacol al acestui sport se va desfășura într-o țară în care este ilegal să fii în mod deschis membru al comunității LGBTQ+. Răspunsul reprezenților Qatar-ului a fost: „Toată lumea va fi binevenită în Qatar în 2022, indiferent de rasă, background, religie, sex, orientare sexuală sau naționalitate. Suntem o societate relativ conservatoare – de exemplu, manifestările publice de afecțiune nu fac parte din cultura noastră. Credem în respectul reciproc și așa că, deși toată lumea este binevenită, ceea ce ne așteptăm în schimb este ca toată lumea să ne respecte cultura și tradițiile.” coral