Responsabilitatea unui șofer nu se rezumă doar la conduita pe care acesta o manifestă în timpul condusului, ci atinge și aspecte privind grija și atenția oferită autoturismului pe care îl conduce. Nu de puține ori, un stil de condus agresiv afectează foarte grav sistemul de frânare, generând defecțiuni care pot fi remediate doar de un personal autorizat. Tocmai din acest motiv, cunoașterea tehnică a modului în care funcționează motorul ne poate ajuta să descoperim, încă de pe acum, care sunt recomandările pe baza cărora ne putem bucura de autovehiculul nostru o perioadă mult mai lungă de timp. Rămâi alături de noi și descoperă tot ce trebuie să știi despre cureaua de distribuție, pentru a te asigura că autoturismul tău este 100% sigur.

La ce se folosește cureaua de distribuție?

Nu este un secret faptul că sincronizarea componentelor inferioare cu cele superioare ale motorului care are ardere internă trebuie să se realizeze cu grijă și să fie realizată de un element specializat. Așa se face că, în cazul autoturismelor, cureaua de distribuție îndeplinește cu succes acest rol. Din punct de vedere tehnic, aceasta reușește să conecteze roata dințată cu arborele cotit, în așa fel încât mișcarea pistoanelor să se realizeze în mod constant. Ulterior, cureaua de distribuție asigură sincronizarea poziției arborelui cotit cu arborii cu came, pentru a închide și a deschide supapele de admisie și evacuare în mod corespunzător. Astfel, întregul sistem de distribuție permite intrarea aerului proaspăt și evacuarea tuturor gazelor arse.

Printre cele mai importante aspecte ale curelei de distribuție se numără:

  • Creșterea gradului de uzură, în decursul timpului;
  • Este cauciucată, fiind obținută dintr-un amestec de materiale sintetice cu fibră de carbon și inserții de oțel;
  • Este parte integrantă dintr-un kit complet, din care face parte și rola de ghidare, rola întinzătoare și pompa de apă;
  • În cazul în care se rupe, alimentarea mașinii nu mai este posibilă;
  • Presupune o mișcarea continuă, pe tot parcursul funcționării mașinii.

Cum îți dai seama că trebuie să schimbi cureaua de distribuție?

Fiecare autoturism are înscris, în cartea tehnică a mașinii, durata medie la care cureaua de distribuție trebuie schimbată. Acest lucru este, de cele mai multe ori, trecut sub forma numărului total de kilometri parcurși sau a perioadei de timp.

Spre deosebire de alte elemente și componente auto, cureaua de distribuție are un preț destul de accesibil. De aceea, în cazul în care informațiile din cartea tehnică nu sunt mult prea relevante, este indicat să te orientezi după:

  • Apariția martorului pentru motor în bord – determină existența unei defecțiuni tehnice, prin existența martorului check engine. Pentru a te asigura de tipul acesteia, este recomandat să apelezi la un service auto cât mai curând;
  • Apariția zgomotelor ascuțite la nivelul motorului – acestea pot fi datorate și lubrifierii incorecte a componentelor motorului, însă ar fi indicat să iei în considerare și cureaua de distribuție;
  • Apariția scurgerilor de ulei pe curea sau la exteriorul mașinii – sunt ușor vizibile și trag un semnal de alarmă oricărui șofer;
  • Oprirea mașinii în mers – nu este o situație deloc dezirabilă, însă este posibilă, sens în care ruperea curelei de distribuție poate fi cauza principală.

De fiecare dată când se impune, înlocuirea acestui element este imperios necesar să se realizeze cât mai curând cu putință. Multe mărci produc curele de distribuție. Curele de distributie SKF sunt una dintre cele mai populare din această zonă. La ora actuală, compania SKF este unul dintre cei mai mari producători din lume, înființată în anul 1907. Aceasta are 108 de unități de producție, fiind prezentă în foarte multe țări din întreaga lume. Mulțumită tuturor certificărilor și a standardelor de calitate pe care le posedă, produsele puse la dispoziție sunt sigure și durabile.

Bucură-te de un autovehicul sigur și capabil să te conducă pe drumuri lungi, pline de aventuri de neuitat!

coral