News Flash:

Traditii pentru spor si sanatate -praznicul Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

30 Ianuarie 2014
1823 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9219 RON (-0.0022)
USD: 4.1823 RON (+0.0083)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pe 30 ianuarie biserica noastra Crestin-Ortodoxa ii sarbatoreste laolalta pe cei mai mari invatatori si pastori din intreaga istorie a crestinatatii: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur.

Cei trei Parinti si Dascali ai lumii sunt cunoscuti ca modele de viata duhovniceasca, iar invataturile lor sunt pretuite de crestinatate de-a lungul secolelor. Pe langa darul "talmacirii" Sfintelor Scripturi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur au urcat si inalta treapta a arhieriei, de aceea sunt cunoscuti sub numele de Sfintii Trei Ierarhi.

Istoricul sarbatorii

Traitori la sfarsitul secolului al III-lea si la inceputul secolului al IV-lea, cand biserica crestina se eliberase de curand din prigoana sangeroasa a stapanirii romane, dar aluneca pe panta ereziilor de la dreapta credinta, cei Trei Ierarhi au luptat pentru intelegerea si pentru pastrarea dreptei credinte apostolice, referitoare mai ales la Sfanta Treime, cea mai importanta Taina a credintei crestine. De atunci, invatatura lor ortodoxa se pastreaza pana in zilele noastre, asa cum a fost desavarsita de ei. De aceea, secolul a IV-lea al erei crestine este denumit "Secolul de aur al crestinismului".

O singura zi de praznuire

Dintotdeauna, oamenii isi aleg modelele de viata si invatatorii. In urma unei alegeri de acest fel apar si dispute. Asa s-au petrecut lucrurile si in religie. Se intampla in secolul al XI -lea la Constantinopol, cand a inceput disputa referitoare la faima celor Trei Ierarhi. Atunci crestinii si-au pus intrebarea :"Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?"

Disputele au continuat cativa ani, pana cand, fiecare ierarh i-a aparut in vis episcopului Euhaitelor, Sfantul Ioan Mauropous. In anul 1084, acelasi episcop i-a visat pe cei trei ierarhi impreuna.

Acestia l-au rugat sa le oranduiasca o singura zi de praznuire, pentru ca nevointa lor, cat au fost in viata, a urmarit acelasi scop: sa-i impace pe oameni si sa aduca in lume pacea si unirea. "Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor.

Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi si instiinteaza cu aceasta pe crestini ca noi, in fata lui Dumnezeu, una suntem."

De aceea, in fiecare an, crestinatatea ii praznuieste pe cei Trei Ierarhi in aceeasi zi, pe 30 ianuarie, scrie click.ro.

Episcopul Euhaitelor a ascultat porunca Sfintilor Trei Ierarhi si a randuit praznuirea lor la 30 ianuarie, pe vremea imparatului Alexie Comnenul; astfel ca la acest praznic, se aduna intr-un glas cele trei chemari ale Ortodoxiei : chemarea calugareasca a Sfantului Vasilie, inalta teologie a Sfantului Grigorie si Evanghelia practica a Sfantului Ioan.

In cinstea Sfintilor Ierarhi, cu trei secole in urma, domnitorul Vasile Lupul al Moldovei a inaltat frumoasa biserica Trei Ierarhi din Iasi, care a uimit crestinatatea prin arhitectura sa inedita.

"Sfintii Trei Ierarhi s-au asemanat intre ei si prin starea lor de sanatate. Toti trei au avut o sanatate plapanda. Totusi, in acest vas trupesc delicat traia puterea Duhului Sfant, iar cuvantul lor era unit cu fapta", spun Sfintii Parinti.

Despre Sfantul Vasile cel Mare ( 330-379) , episcop si invatator al Bisericii, se spune ca era „sfant din mosi stramosi", deoarece in familia sa exista un „minunat manunchi de sfinti": bunica, mama, sora, fratii; toata familia a impartasit aceleasi aspiratii pentru viata crestina. Sfantul Vasile cel Mare a fost indrumatorul mirenilor si „artizanul " vietii manastiresti. Cu 16 secole in urma , el a oranduit regulile vietii monahale, care se respecta si astazi, acordand o mare importanta rugaciunii si muncii.

Ca preot si apoi ca episcop al Episcopiei de Cezareea Capadociei, Sfantul Vasile cel Mare a imbinat in mod minunat invatatura cu fapta. In episcopia sa, el este intemeietorul asezamintelor sociale numite „vasiliade": azile, scoli, case de reeducare, in care erau adapostiti bolnavii, saracii si orfanii, fetele din famiile destramate, chemandu-i pe cei mai instariti sa-i ajute pe cei neputinciosi. Preocuparea lui de seama a fost caritatea; asa se explica faptul ca el a trasformat orasul Cezareea intr-o cetate a caritatii.

Desi Sfantul Vasile a infrumusetat Liturghia si a rostit rasunatoare predici, printre care „Scrisoarea catre tineri", nu activitatea doctrinara si teoretica i-a adus faima de „Cel Mare", chiar din timpul vietii, ci activitatea practica.

Sfantul Grigorie de Nazians (329-390). Cunoscut si sub numele de Cuvantatorul de Dumnezeu sau Teologul, Sfantul Grigorie de Nazians a fost un orator vestit.

A urmat studii filozofice la Capadocia, la Alexandria si la Atena, unde l-a cunoscut pe Sfantul Vasile cel Mare, iar prietenia lor a fost un exemplu pentru contemporani.

Dupa intoarcerea de la Atena el s-a botezat, apoi s-a retras la manastirea din Pont, infiintata de Vasile cel Mare. Aici s-a indeletnicit cu studiul si asceza. Sfantul Grigorie a fost numit episcop de Nazians, iar pentru doctrina lui profunda si pentru darul de orator a fost numit Teologul. In predicile sale, el a criticat erezia ariana, in cele Cinci cuvantari Teologice, rostite in Biserica Invierii din Constantinopol. Faima sa consta si in faptul ca a reusit sa explice, pe intelesul contemporanilor, marea taina a crestinatatii: Sfanta Treime. De asemenea, pentru crestinatate au ramas celebre „Poemele morale".

Sfantul Ioan Gura de Aur (354-407) s-a nascut in Antiohia si este unul dintre cei mai iubiti si cunoscuti sfinti ai Bisericii Ortodoxe. El si-a dedicat intreaga viata „zidirii Bisericii lui Hristos", chemandu-i de la amvon la cainta si la fapte milostive si „ pe cei semeti", si pe „cei smeriti", oferindu-le ca model propria sa nevointa. A dus o viata de ascet, in cele din urma a fost numit episcop si patriarh al Constantinopolului.

Pentru ca a predicat impotriva viciilor de la curtea imparatesca, Sfantul a fost indepartat de la scaunul patriarhal de imparateasa bizantina Eudoxia, care l-a obligat sa ia calea exilului de trei ori, din acelasi motiv: viata de ascet. In cel de-al treilea exil, dupa o calatorie de trei luni, facuta sub supraveghere, Sfantul Ioan Gura de Aur a trecut la viata vesnica.

Ca pastor si indrumator sufletesc, Sfantul Ioan Gura de Aur a fost preocupat de comportamentul credinciosilor care-i ascultau discursurile, de efectul acestora asupra vietii lor spirituale. El a fost apreciat pentru calitatile de orator si pentru cultura sa vasta, lasand urmasilor, printre alte lucrari de referinta, talmacirea Celor 14 Epistole ale Sfantului Apostol Pavel, o adevarata Evanghelie practica.

„Sfintii Ierarhi, pomeniti pe 30 ianuarie, au fost si Trei mari carturari, au fost Trei mari scriitori, iubitori de Dumnezeu, ca in cele din urma sa iubeasca oamenii, asa cum cere invatatura dumnezeiasca crestina.Totodata, ei ne-au lasat o mare zestre teologica, filantropica si retorica. Sfintii Trei Ierarhi au excelat si in vremea cand au trait, prin bunatate si generozitate, dar si in zilele noastre pentru noi, cei care-i cinstim prin sfintele lor moaste si prin scrierile lor, un bogat tezaur sufletesc", ne spune parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti (B-dul Nicolae Titulescu) .

Traditii de spor si sanatate

Sarbatoarea reconcilierii

Sarbatoarea este o zi dedicata reconcilierii; acum se impaca rudele dupa lungi dispute, iar toate proiectele comune vor aduce prosperitate in caminul acestora.

Pelerinaje in lacasuri de hram

In ziua de praznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele in lacasurile de cult, care poarta hramul Celor Trei Sfinti. Tot in aceasta zi, este bine sa fie ajutati copiii saraci, care doresc sa devina preoti.

La masa sarbatoreasca

Pentru spor si pentru sanatate, la masa sarbatoreasca se consuma peste si fructe, simboluri ale unei vieti duhovnicesti smerite.

Trisfetitele , denumirea populara a celor Trei Ierarhi

Trisfetitele este denumirea populara a celor Trei Ierarhi; in aceasta zi se serbeaza intrarea crestinilor in biserica si de atunci a inceput credinta in Dumnezeu. Celor Trei Ierarhi le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelatiei Orion, cunoscut cu numele de Cei Trei Crai sau Craii de la Rasarit.

Se schimba vremea

In ziua de Trisfetite incepe sa se schimbe vremea, chiar daca frigul tot isi arata coltii, ca doar mai este o luna de iarna. Cand in ziua praznicului curg stresinile, primavara va fi friguroasa; daca este ger, va urma o vara calduroasa.

Pentru sporul casei

In ziua celor Trei Sfinti Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei si pentru sanatate trupeasca si sufleteasca a membrilor familiei ; totodata se dau de pomana carti de rugaciuni si iconite, care-i reprezinta pe Cei Trei Ierarhi.

La acest praznic este bine sa dam de pomana o candela pentru ca tot anul viata noastra sa fie luminoasa. In calendarul popular, in aceasta zi de sarbatoare sunt interzise activitatile gospodaresti.  Cine va lucra in aceasta zi de sarbatoare nu va spori in munca sa.

Trisfetitele sunt trei sfinte care-i pedepsesc foarte aspru pe oamenii rai intalniti in cale.

Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecatori

Bolnavii trebuie sa se roage pentru sanatate lor in ziua praznicului, deoarece cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecatori.

Patronii casei

In mediul rural, numeroase familii ii serbeaza pe cei Trei Ierarhi ca patroni ai casei.

Ofrande pentru morti

Se impart ofrande pentru mortii neimpartasiti :gospodinele fac coliva, merg la biserica s-o sfinteasca si apoi impart ofrande cu coliva, fructe si peste la trei barbati, in memoria rudelor decedate din familie.

Gospodina care nu respecta sarbatoarea : spala rufe si arunca laturi in fata mortilor, ramane vaduva.

Traditie pentru a avea spor la treaba

In aceasta zi, femeile mearg la biserica, sa asiste la Sfanta Liturghie, pentru ca tot anul sa aiba spor la treaba; in mediul rural, femeile merg la slujba si se roaga sa rodeasca pomii si sa toarca lana cu mult spor.

Pentru ca Cei Trei Ierarhi sa le aduca un sot bun

Fetele nemaritate trebuie sa se roage celor Trei Ierahi sa le aduca bucurii si un sot bun. In ziua praznicului, pentru a afla care este ursitul lor, fetele trebuie sa manance paine cu sare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

biserica crestin-ortodoxa grigore teologul istoricul sarbatorii trad
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1406 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026261 (s)