Vinerea Mare, cunoscuta si ca Vinerea Neagra sau Vinerea Patimilor, este cea mai trista zi a crestinatatii, momentul in care Iisus Hristos a fost rastignit pe cruce. Este, totodata, o zi incarcata de traditii, obiceiuri si superstitii populare.

Ce inseamna Vinerea Mare din punct de vedere religios

Vinerea Mare este zi de post negru si una dintre cele trei zile din cursul anului in care nu se savarseste liturghia. In aceasta zi, in biserica se scoate Sfantul Epitaf, pe sub care trec toti cei veniti la biserica, iar seara se savarseste Denia Prohodului Domnului, ultima denie pana la Paste.

Dupa ce este purtat in cadrul procesiunii din jurul lacasului de cult. Sfantul Epitaf se pune pe altar, unde ramane pana la Inaltarea Domnului. Conform traditiei ortodoxe, punerea pe Sfanta Masa a acestuia este simbolistica punerii Mantuitorului in mormant.

Dupa terminarea deniei, femeile mergeau la cimitir, unde aprindeau lumanari si isi plangeau mortii, la fel cum Fecioara Maria si-a plans fiul care a fost rastignit pe cruce.

Ce este bine si ce nu e bine sa faci in Vinerea Mare

Vinerea Patimilor este o zi bogata in traditii si superstitii din strabuni. Se spune ca daca astazi ploua, anul va fi roditor, iar daca nu, va fi un an destul de greu din punct de vedere al recoltelor. In aceasta zi, mai exista obiceiul de a se tamaia casa si gospodaria in zorii zilei, pentru ca ograda sa fie ferita de rele.

In Vinerea Mare nu se fac munci ale campului si nici nu se spala, nu se coase si nu se face curatenie in gospodarie. Totodata, este interzis sa mananci urzici si mancaruri cu otet, pentru ca Iisus a fost batut cu urzici si i s-a dat otet sa bea, atunci cand a cerut apa pe cruce.

In traditia populara, Vinerea Mare se mai numeste si Vinerea Seaca si se spune ca nimic din ce este semanat astazi nu va da rod.

De asemenea, in mai multe zone ale tarii exista obiceiul de a nu te tunde in aceasta zi. Se crede ca cei care isi taie parul azi ar putea fi loviti de o nenorocire, cum ar fi decesul unei rude.

O alta superstitie din popor mai spune ca cei care se vor scufunda de trei ori in apa rece in Vinerea Patimilor, vor fi feriti de boli pentru tot restul anului. coral