Un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Zaporizhzhya, potrivit unui anunţ făcut de angajații centralei şi de primarul oraşului Enerhodar din apropiere.

UPDATE 05:50 Boris Johnson: „Acţiunile nesăbuite ale lui Putin ameninţă Europa"

Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson a declarat că acţiunile nesăbuite ale lui Vladimir Putin reprezintă o ameninţare directă pentru întreaga Europă.

Această declaraţie a fost făcută pe fondul incidentului nocturn de la centrala nucleară Zaporojie, unde a izbucnit un incendiu în urma bombardamentelor.

Guvernul britanic a numit situaţia extrem de îngrijorătoare.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi Boris Johnson, au purtat o conversaţie telefonică de urgenţă şi au convenit că principala prioritate acum este de a forţa partea rusă să înceteze imediat ostilităţile în zona centralei nucleare.

Anterior, Londra a iniţiat convocarea unei şeu…çe de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar acum, potrivit Downing Street, situaţia din Zaporojie va trece pe primul plan pe ordinea de zi.

UPDATE 04:20

Evacuarea locuitorilor oraşului Energodar din cauza situaţiei de la CNE Zaporizhzhya nu va avea loc momentan. Dar planul de evacuare este deja pregătit pentru orice eventualitate.

UPDATE 04:11 Mesajul lui Voidomir Zelenski

,,Europa trebuie să se trezească. Tancurile ruseşti fac pagube. Ştiu unde trag. Se pregăteau pentru asta. Am vorbit deja cu Michel, Scholz şi Biden. Ucraina are 15 unităţi nucleare. Dacă există o explozie, este sfârşitul tuturor. Aceasta este coşmarul Europei. Preveniți un eventual dezastru nuclear în Europa", a declarat preşedintele ucrainean.

UPDATE 03:50 Bombardamentele au încetat, dar situaţia este incertă

Incendiul s-a produs în afara CNE Zaporojie, una dintre unităţile de alimentare a fost oprită la staţie, a anunţat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situaţii de Urgenţă.

„În prezent, siguranţa nucleară a instalaţiei este asigurată", a declarat directorul CNE Zaporizhzhya.

UPDATE 03:45

JA

 

 

Știre inițială: "Ca urmare a bombardamentelor continue ale inamicului asupra clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară din Zaporizhzhia a luat foc", a declarat primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov, pe canalul său de Telegram, citând ceea ce el a numit o ameninţare la adresa securităţii mondiale. Dmytro Orlov nu a ofeir detalii suplimentare.

Orlov a înregistrat un scurt mesaj video, care a fost acum împărtăşit mai multor instituţii media locale ucrainene, îndemnând trupele ruseşti să înceteze imediat bombardarea centralei.

Oficialul a declarat anterior că forţele ucrainene se luptau cu trupele ruseşti la periferia oraşului şi a raportat că o coloană militară rusă se îndrepta spre centrala nucleară. Împuşcături puternice şiiruri de rachete au fost auzite joi târziu.

Potrivit unui mesaj postat pe Telegram de un angajat al centralei, trupele ruseşti au tras asupra instalaţiei nucleare.

"Atenţie! Echipamente ale Federaţiei Ruse trag asupra centralei nucleare Zaporozhye. Există o ameninţare reală de pericol nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cerem încetarea focului din partea echipamentelor grele de la centrala nucleară Zaporojie!", se preciează în mesaj.

Agenţiile de ştiri ucrainene UNIAN şi Hromadske raportează, de asemenea, că un incendiu a izbucnit la centrala nucleară. Centrala de pe râul Nipru reprezintă un sfert din producţia de energie electrică a ţării. coral