Traian Băsescu a vorbit recent despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina. În acest context, fostul președinte a spus că trupele rusești nu vor ataca, în opinia lui, deoarece „nu este tipul de intervenție care să îi aducă glorie lui Putin”. În mod clar ne îndreptăm către o lume bipolară, cu două mari puteri

Totodată, fostul președinte a mai spus că Vladimir Putin „vrea să reintre în jocul global”, făcând o comparație între Rusia şi China.

„Nu cred că Federația Rusă va invada Ucraina dar va avea o politică de consolidare a regiunii. Este un model deja consacrat în politică rusă. Când vrei să blochezi accesul unui stat la UE, NATO”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.

Este o abordare diferită

De asemenea, fostul președinte a vorbit și despre jocurile olimpice şi legătura cu situaţia tensionată de la graniţa cu Ucraina.

„O să încerc o comparaţie, avem două evenimente majore ale mapamondului: tensiunile de la frontieră Ucrainei şi jocurile olimpice. Sunt două ţări care se prezintă a fi mari puteri. (…) Iar Putin cu Federaţia Rusă atât pot să arate: tancuri şi tunuri. (…) Rusia oferă forţă şi brutalitate.

China se apropie de produsul intern brut al Statelor Unite, cred că va recupera în următorul deceniu şi va fi cap la cap cu cea mai mare putere economică a lumii. Nu are capabilităţi militare şi probabil nu le va avea, China trebuie să hrănească 1,4 miliarde de cetăţeni. Pe de altă parte, China este dependentă de pieţele europene şi a statelor. În mod clar ne îndreptăm către o lume bipolară, cu două mari puteri. (…) Este o abordare diferită. Ruşii vor să o facă cu tunul, iar chinezii au înţeles că soluţia este să vină cu o putere economică”, a mai spus Băsescu.

Ce se va întâmpla în cazul în care Rusia atacă Ucraina?

Mai apoi, acesta a fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

„Va fi un război lung pentru Federaţia Rusă pentru că armata Ucrainei nu mai este cea din 2014. A primit echipamente defensive de ultima generaţie, de infanterie, moderne, armata rusă va avea pierderi şi nu este tipul de intervenţie care să îi aducă glorie lui Putin”, a completat Băsescu.

coral