Problemele se țin lanț de Traian Băsescu! Fostul președinte și familia sa trebuie să părăsească vila RAAPPS din strada Gogol după decizia ÎCCJ. Traian Băsescu are la dispoziție 60 de zile.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis săptămâna trecută că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia este definitivă.

Fostul președinte a refuzat să comenteze sentința, dar a precizat că va merge la CEDO.

Se pare că juriștii RA-APPS mai trebuie să pună mâna pe carte înainte de a se repezi cu comunicate în spațiul public. Există opinia avocatei Elenina Nicuț, specializată în a învinge CCR în instanță, conform căreia, Băsescu nu pierde drepturile de ex-președinte. „Petrov” a colaborat cu Securitatea, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, dar Traian Băsescu nu pierde drepturile cuvenite unui fost șef de stat. Cel puțin în interpretarea avocatei Elenina Nicuț.

Potrivit unei postări pe Facebook a acesteia, două ar fi argumentele în favoarea acestei teze.

„Ref la consecintele juridice ale hotararii definitive prin care lui Basescu i s a constatat calitatea de colaborator al securitatii:

1. Nu, nu va pierde drepturile prevazute de L. 406/2001, astfel cum a fost modificata in 2021.

E vorba despre aplicarea in timp a legii civile, despre care povesteste pe larg Inalta intr o decizie din 2019 privind pensiile magistratilor condamnati pentru coruptie etc.

In plus, in materia CNSAS, justitia este una non retributiva, in sensul ca nu stabileste vinovatii, pedepse, interdictii, ci doar o calitate.

2. Nu, nu va fi anchetat penal pentru fals in declaratii.

Asta pentru ca falsul in declaratii presupune ca declaratia sa produca prin chiar continutul ei consecinte juridice. Or, in legislatia privind alegerile de orice fel, nu exista nicio interdictie de a candida pentru fosti colaboratori ai securitatii.

In al doilea rand, formularul tip al declaratiei in cauza face referire la calitatea de lucrator/colaborator al securitatii in sensul definitiei legale. Or, aceasta calitate se stabileste doar de catre instanta.” coral