Interziși de mai bine de cinci ani în zona pietonală a Timișoarei, bicicliștii ar putea reveni pe vehiculele pe două roți prin Piața Victoriei și pe alte străzi din Cetate. Trei consilieri locali vor să ridice restricția impusă de fostul primar Nicolae Robu, inclusiv pentru trotinete și role și alte mijloace de transport alternative.

„Eliminăm amenzile abuzive pentru cei care circulă pe două roți prin centrul Timișoarei! În 2013 (corect este 2015 – n.r.) și apoi în 2017, fostul primar și administrația liberală au adoptat două Hotărâri de Consiliu Local (HCL) absurde, care prevăd amenzi mari (peste cele din Codul Rutier!) pentru folosirea oricăror mijloace de locomoție nemotorizată în zona centrală. În baza acestor Hotărâri, sute de timișoreni au fost amendați în ultimii ani. Prin colegii noștri consilieri Ana Munteanu, Dan Reșitnec și Ovidiu Merean am depus un proiect de anulare a acestor HCL-uri, un prim pas spre întoarcerea la normalitate și spre un oraș în care toți cetățenii sunt tratați cu respect”, transmite USR Timiș.

Conform unei decizii din septembrie 2015, accesul bicicletelor a fost interzis total în Cetate. Bicicliștii erau puși să meargă pe lângă mijloacele de transport pe două roți atât în Piața Victoriei, cât și pe str. Alba Iulia și pe celelalte străzi pietonale din Cetate. Doi ani mai târziu, în iulie 2017, aceeași administrație Robu a decis să fie interziși prin centru și cei care se dau cu rolelele, cu trotinetele, cu segway-urile sau hoverboardurile.

Aleșii USR spun că „nu este treaba politicienilor să decidă după bunul plac cine pe unde poate circula. Pentru asta trebuie să avem o Comisie de Circulație a Primăriei funcțională, unde specialiștii să se pronunțe în spețe care țin de siguranța pietonilor, cicliștilor și a șoferilor”.

Ei ne asigură că proiectul „va parcurge în perioada următoare toți pașii prevăzuți de legea transparenței: va fi publicat pe site-ul primăriei, se va afla pentru 30 de zile în dezbatere publică și apoi va urma votul în consiliul local. Abia la finalul acestui proces măsurile vor rămâne definitive, efectul imediat fiind eliminarea acelor amenzi suplimentare codului rutier”, se mai arată în postarea de pe Facebook a USR Timiș.

Sancțiunile pentru bicicliști au rămas cuprinse între 870 și 1.160 de lei, conform Codului Rutier, în timp ce cele pentru cei care se plimbă cu alte mijloace alternative au rămas între 200 și 400 de lei – dacă persoana care folosește mijlocul de locomoție interzis are vârsta între 14 și 18 și între 400 și 800 de lei – dacă persoana care folosește mijlocul de locomoție interzis are vârsta de peste 18 ani.

coral