Presedintele american Donald Trump a declarat marti ca a dat instructiuni administratiei sale sa suspende finantarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru ca agentia a „esuat in misiunea sa de baza” privind raspunsul la epidemia de Covid-19, relateaza BBC.

Trump a acuzat organizatia ONU ca a gestionat gresit si a musamalizat raspandirea coronavirusului dupa ce acesta a fostd epistat in China si a spus ca trebuie trasa la raspundere.

Presedintele, criticat la randul lui pentru felul in care a gestionat criza sanitara in SUA, a mai acuzat recent OMS ca este partinitoare cu China.

„Ordon administratiei mele sa opreasca finantarea in timp ce are loc o analiza pentru a stabili rolul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in grava gestionare proasta si musamalizare a raspandirii coronavirusului”, a spus Trump la o conferinta de presa ce a avut loc la Casa Alba marti seara. „OMS a esuat in misiunea sa de baza si trebuie trasa la raspundere”.

Secretarul general al ONU António Guterres a transmis ulterior ca „nu este momentul” sa fie reduse fondurile OMS.

SUA este cel mai important finantator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, putin sub 15% din bugetul total al agentiei.

Contributia Chinei in 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari si aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finantari voluntare, potrivit site-ului OMS.

Organizatia a lansat un apel in martie pentru 675 de milioane de dolari in sprijinul luptei impotriva pandemiei si este asteptat sa relanseze un altul pentru 1 miliard de dolari.

Trump a mai declarat ca se intreaba daca generozitatea Americii a fost folosita in modul cel mai bun. Statele Unite sunt tara cea mai afectata de Covid-19. Cu o populatie de 310 milioane de locuitori, aici au fost raportate peste 608.000 de cazuri si aproximativ 26.000 de decese.

Presedintele Trump a acuzat OMS ca a nu a evaluat corect epidemia cand a aparut in Wuhan, la finalul anului trecut.

El a precizat ca, daca ar fi intervenit si ar fi declarat criza sanitara mondiala din timp, daca ar fi trimis experti medicali in China pentru a verifica obiectiv situatia in teren si daca ar fi atras atentia asupra lipsei de transparenta demonstrate de China, „epidemia ar fi putut fi oprita la sursa, mii de vieti ar fi fost salvate si ar fi fost evitat prejudiciul economic mondial”.

In schimb, OMS „a crezut benevol asigurarile date de China si a aparat actiunile Guvernului chinez”.

Reporterii de la Casa Alba i-au atras atentia presedintelui ca el insusi a laudat raspunsul Chinei la epidemie si ca a minimalizat pericolul pe care il reprezenta coronavirusul.

Trump a spus si ca planurile de redeschidere a tarii sunt „aproape de a fi finalizate”.

Luni, el a declarat ca el, si nu guvernatorii statelor, are autoritatea de a ridica starea de urgenta si izolarea si de a reporni economia.

Insa marti si-a schimbat pozitia: „Guvernatorii sunt responsabili. Ei trebuie sa actioneze”.

„Guvernul federal il va urmari indeaproape. Ii vom trage la raspundere, dar vom colabora cu ei pentru a ne asigura ca asta merge bine”, a adaugat presedintele.

Expertii sunt de acord ca guvernatorii sunt responsabili. Marti, Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, cel mai afectat din SUA, l-a acuzat pe Trump ca „vrea o lupta”.

„Nu avem un rege, avem un presedinte”, a spus el.

Statul New York a inregistrat 190.000 de cazuri de infectare si peste 10.000 de decese. coral