Tudor Chirilă te invită la Untold, o ediție specială care va avea loc între 9-12 septembrie, la Cluj.

Tudor Chirilă: „În 2017 Vama a fost invitată să cânte la UNTOLD. Și mi-aduc aminte bine primele momente când am pășit pe scenă și am văzut vreo patruzeci de mii de oameni la apus. Apoi s-a făcut întuneric și luminile măturau mulțimea, iar noi nu ne-am dat seama când am ajuns la final. A fost rapid ca o cursă nebună cu taxiul pe niște străzi necunoscute, tu legat la ochi.

Oamenii au cântat cu noi, s-au bucurat de producția pe care o pregătisem special pentru seara aia, dar erau atât de mulți că nu i-am putut cuprinde. Moldovenii de peste Prut folosesc a cuprinde în loc de a îmbrățișa. Îmi place dublul sens aici. Te urci pe scena aia mare și ești de fapt atât de mic, dar toată dimensiunea festivalului îți alimentează iluzia asta că ești un zeu, când tu nu ești. Să te duci în camera de hotel după asta e ca și cum ai intra în carceră.

În seara aia am rămas în festival până seara târziu ca să înțeleg un fenomen declanșat de o muzică pe care nu o prea ascultam. De ce stau zeci de mii de oameni și se sincronizează trup și suflet cu omuleții de pe scenă care sunt dominați de propriile vizualuri de pe ecranul uriaș? Ce să fie? Beat-ul? Sunetele? Liniile melodice simple, aproape copilărești?

“Drop”-urile care fac ca oamenii să-și tragă sufletul? Sincronul sunet-lumină? Sentimentul că faci parte dintr-o familie uriașă? Starea de abandon, de fie ce-o fi, de trei zile uit de mine și de tot? Speranța că vei găsi în festival pe cineva/ceva cu care să fii perfect compatibil? Iluziile care se nasc la tot pasul și te amețesc? Probabil că e un pic din toate astea.

Muzica electronică e un fenomen pe care mulți alți consumatori de genuri diferite sau chiar opuse îl privesc cu superficialitate, câteodată chiar dispreț. În ultimii ani am făcut un efort să înțeleg care e faza cu producția de muzică electronică și am realizat că nu e un proces simplu, ba dimpotrivă. Sunt foarte multe alegeri de făcut într-o lume în care democrația sunetului face alegerile din ce în ce mai complicate.

UNTOLD nu este însă doar un festival de muzică electronică. În line up au figurat artiști pop, pop rock, alternativ, hip hop și tot așa. Mi se pare un loc unde oamenii pot să înțeleagă și să respecte diferențele între genuri sau artiști. În muzica internațională barierele astea au coborât de mult și nimeni nu se mai revendică acerb unui anume gen. Toată lumea invadează pe toată lumea.

Dar, dincolo de muzică, cred că ce e foarte tare la UNTOLD e că e petrecerea aia la care vrei să te duci pentru o mie de alte motive nemuzicale. Pentru momentul ăla în care treci de acces, ți s-a pus brățara și zici: ia să vedem!

Suntem VAMA și ne vedem la UNTOLD pe 10 septembrie pe mainstage. Apoi ne ducem în public să ne uităm și noi la alții”.

coral