Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că nu el poate sesiza Curtea Constituţională în ceea ce priveşte revocarea procurorului general Augustin Lazăr, ci premierul trebuie să facă asta, precizând că "nu există altă cale de urmat".

„Eu îmi menţin toate afirmaţiile, toate argumentele pe care le-am menţionat în raportul de evaluare. Mai mult, cred că astăzi argumentele sunt mai consistente, mai convingătoare, mai puternice chiar decât la momentul în care am prezentat raportul de evaluare. Decizia nr. 358 referitoare la fostul procuror-şef DNA (Laura Codruţa Kovesi, n.r.) este în opinia mea valabilă absolut la indigo şi cu evaluarea procurorului general (…) Faptul că preşedintele a refuzat până în prezent revocarea procurorului general cu siguranţă cade în sarcina domniei sale. Procurorul general a învăţat ceva din experienţa fostului procurorului-şef de la DNA şi a zis că dacă preşedintele poate să refuze la nominalizare, la desemnare o dată pe motive de oportunitate, dacă preşedintele poate să refuze revocarea pe motive de legalitate sau de nelegalitate, atunci el şi-a căutat motive de nelegalitate ca să amâne procedura. Sunt convins că pe fond nu are ieşire din această situaţie juridică", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat dacă nu ar trebui sesizată Curtea Constituţională la fel ca în cazul Kovesi, ministrul Justiţiei a replicat: „Încă nu e târziu. (…) Eu, ca ministru al Justiţiei, nu pot sesiza eu, va trebui doar doamna prim ministru", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a adăugat că „nu există altă cale de urmat".

coral