Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale desfășoară cercetări într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de fraudă informatică și acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal.

În urma verificărilor desfășurate de polițiști a fost sistată tranzacția unei sumei de aproximativ 74,000 de euro, într-un cont bancar fals.

Cercetările au fost demarate la data de 21 mai a.c., în urma unei sesizări din partea reprezentantului unei societăți comerciale cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, despre faptul că pe adresa de e-mail a operatorului economic au fost primite mai multe notificări, solicitându-se achitarea unor facturi fiscale restante, în valoare de 73.950,30 euro.

Facturile ar fi reprezentat contravaloarea unor produse achiziționate de către operatorul economic din Cluj-Napoca de la o societate comercială din Franța. Între cele două societăți comerciale există o colaborare de peste 15 ani.

Plata facturilor era solicitată într-un cont bancar diferit față de cel utilizat în mod frecvent în relația de colaborare a celor două societăți, aspect care l-a determinat pe reprezentantul societății clujene să sesizeze polițiștii.

În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că adresa de e-mail a societății din Cluj-Napoca ar fi fost accesată ilegal, fiind trimise mai multe solicitări pentru plata urgentă a unor facturi restante, aparent din partea societății economice franceze.

Din analiza e-mailurilor respective s-a constatat că acestea ar fi fost expediate de la adrese localizate în Nigeria, și nu în Franța.

Societatea economică franceză a fost informată cu privire la infracțiunea de tentativă de fraudă informatică.

Tranzacția sumei de aproximativ 74.000 de euro nu a fost efectuată, reușindu-se astfel stoparea săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în vederea identificării autorilor faptei și stabilirii întregii activități infracționale.

Pentru a nu deveni victimele infracțiunilor de fraudă informatică, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale vă recomandă:

 

·      achiziționarea programelor antivirus cu licență, instalarea și actualizarea

acestora pe sistemele informatice utilizate de către societățile comerciale;

·      nu deschideți linkuri suspecte;

·      crearea unor parole complexe pentru accesarea sistemelor informatice ale

societății și a adreselor de e-mail utilizate în corespondența cu alți colaboratori;

·                   verificarea conturilor bancare în care se solicită efectuarea unor

transferuri bancare;

·      în situațiile în care, în relațiile de colaborare intervin modificări ale conturilor bancare, contactați societatea pentru confirmarea noului cont bancar.

·                   verificarea temeinică a adreselor de e-mail de la care recepționate anumite e-mail-uri privind plata unor facturi;

·                   pentru a se elimina posibilitatea unor fraude informatice, acordați atenție sporită denumirii adresei de e-mail de la care a fost primită solicitarea.

Exemplu – sunt folosite adrese de e-mail aproape identice cu cele reale, fiind înlocuite sau adăugate anumite caractere sau litere, greu de identificat la prima vedere.

o   înlocuirea literei ,,L” scris cu litere mici, cu litera ,,I” scris cu majuscule;

o   înlocuirea extensiei ,, .com” cu extensia,, .corn”;

o   introducerea unui punct ,, . ”  sau a unui spațiu ,, _ ” în corpul adresei de email, care nu se observa la o privire superficială: bob scott@yahoo.com (scris cu spațiu) în loc de bob_scott@yahoo.com (scris cu underscore). coral