Turcia a impus de la 1 ianuarie 2023 o taxă turistică. Vizitatorii au de plătit o taxă suplimentară de 2% în hoteluri, moteluri, sate turistice, pensiuni, precum şi pentru circuitele organizate de agenţiile de turism, transmite Novinite, potrivit Agerpres.

De la taxă sunt scutiți angajaţii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale cu statut diplomatic.  Decizia privind taxa turistică a fost adoptată în 2019, dar din cauza Pandemiei, implementarea a fost amânată.

Turcia nu a perceput până acum o taxă turistică.

Au existat însă și poziții contra acestei taxe. Reprezentanţii sectorului turismului din Turcia, care s-au declarat împotriva introducerii taxei, au susţinut că ar afecta poziţia competitivă a ţării care, spre deosebire de alte state, nu a perceput până acum o taxă turistică.

Anul trecut, autorităţile turce aveau ca obiectiv, potrivit Agerpres, atragerea a 47 milioane de turişti şi obţinerea de venituri de 37 miliarde de dolari. Cu un an înainte, în 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia.

Amintim că în vara anului 2020   destinaţiile de vacanţă de vară cu cea mai rapidă creştere au fost Turcia, unde numărul de clienţi care zboară spre Antalya a urcat cu 480% faţă de 2019, urmată de Mallorca (+140%) şi Grecia (+74%), potrivit unuia dintre operatorii germani de turism.

Vacanţele românilor în Antalya

 Plaje cu nisip fin, mâncare multă, variată şi gustoasă, dar şi curăţenie impecabilă. Antalya este una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă, pe care turiştii români o aleg în detrimentul litoralului nostru.

 „Marile resorturi din zonă se întrec în a oferi oaspeţilor săi adevărate opere de artă culinară.  În resorturile de lux există mai multe tipuri de restaurante tematice. Fiecare dintre acestea este pregătit cu o paletă foarte complexă de preparate culinare“, relata o turistă din România.

coral