A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru implementarea proiectului ”Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda, construire autobază și amenajare park and ride”.

Prin acest proiect se vor realiza:

– Crearea unui spațiu semi-pietonal partajat ('shared-space') dedicat atât pietonilor și persoanelor care utilizează bicicleta, cât și transportului public urban și traficului rutier (mult diminuat)
– Modernizarea completă a zonei pietonale din centrul istoric, înlocuirea dalelor existente cu dale din piatră naturală
– Construirea/amplasarea unor noi obiecte de mobilier urban 
– Construirea unei fântâni interactive
– Plantarea unui număr de 80 arbori maturi cu grad ridicat de retenție a CO2
– Modernizarea stației de autobuz de pe traseul analizat și amplasarea/înființarea uneia noi în Piața Republicii la numărul 15
– Implementarea sistemului de Închiriere a bicicletelor
– Lucrări privind îmbunătățirea siguranței pietonilor și a participanților la trafic

AUTOBAZĂ (Amplasament str. Stadionului):
Construirea unei clădiri cu destinația de Hală garare, întreținere și reîncărcare autobuze electrice, unde va funcționa noua companie de transport public subordonată direct Consiliului Local.

PARK AND RIDE (Amplasament str. 22 Decembrie 1989):
Capăt de linie pentru autobuzele cu traseu pe strada 22 Decembrie 1989, punct de reîncărcare rapidă a bateriei autobuzului, terminal intermodal cu cursele interurbane. Rolul funcțional este de punct de transfer al călătorilor care utilizează cursele interurbane spre/dinspre municipiu.

Termenul de finalizare este 31.12.2021 și are o valoare totală de 43.645.890,04 de lei.

Și această finanțare a fost obținută pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, alături de modernizarea celor 4 coridoare de mobilitate urbană, care prevăd reabilitarea și modernizarea străzilor principale (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția celor 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing.

coral