Luni, 9 noiembrie, situaţie incredibilă pe coridoarele I.M.L.Cluj: Georgeta, o femeie de 52 de ani din municipiul Turda – însoţită de mama ei, septuagenară –  îmi spune că nu ştie de ce au trimis-o poliţiştii la instituţia medicală clujeană pentru certificat, de vreme ce ea şi-a iertat deja soţul care o cotonogise!

Are urme vizibile de violenţă – dar le ignoră şi se pare că vizita la I.M.L.Cluj este făcută doar ca să le închidă gura poliţiştilor, fiind hotărâtă să-și reînceapă povestea de dragoste cu Cristian, un bărbat cu doi ani mai tânăr. Apoi îmi relatează o poveste care mă lasă, efectiv, cu gura căscată!

După ce renunţă să mai completeze formularul necesar efectuării consultului, femeia se aşează pe scaun, comod, dornică să-şi uşureze măcar sufletul, începând să-mi povestească prin câte a trecut cu năbădiosul ei soţ, Cristian:

„Suntem căsătoriţi de circa opt ani şi, vă spun sincer, la început era un om foarte bun, nu i-o trebuit femei, i-am fost eu de-ajuns. După un timp – fiindcă lucrează la Cluj, în construcţii, unde şi stă mai mult timp – se pare că s-a cuplat cu o patroană, una Georgiana, o femeie cu aproape cincisprezece ani mai tânără ca el.

Strâns cu uşa de către mine, a recunoscut că o cunoaşte bine, o iubeşte şi poartă conversaţii cu ea pe Facebook. L-am auzit chiar eu spunându-i la telefon acest lucru. Mie mi-a tot promis că o să termine cu ea – doar să-şi ia banii de la firmă şi îi şterge toate datele, atât de pe telefon cât şi de pe Facebook, după care vine acasă şi rămâne definitiv cu mine. Însă, din păcate, în ciuda promisiunilor, a tot evitat să facă acest lucru.”

Femeia mărturisește, mai departe, că certurile dintre ei au continuat apoi  cu recunoașteri și negări ale relației, din partea soțului, ca-ntr-un joc de copii, conținând ingrediente precum ștergerea femeii mai tinere de pe contul de Facebook, în două rânduri, urmate de reprimirea sa, imediat după aceasta.

“Acum, săptămâna trecută – în seara zilei de vineri – când ne-am certat din nou, i-am tot zis s-o șteargă, pentru a treia oară, mi-a zis că n-o face, m-a bătut în plină stradă, cu pumnii. Mi-a ars două “bucăți”, tare de tot – și numai intervenția trecătorilor și a unei cunoscute l-au oprit să mă facă praf. Eu, oricum, în clipele respective nu știam ce se petrece, fiindcă eram leșinată, la pământ”, explică femeia.

Arată apoi că, după ce s-a ridicat, cu ultimele puteri, s-a deplasat până la Clinica din cartierul Oprișani, unde medicii i-au acordat primul ajutor, îndrumând-o, totodată,  spre un consult specializat la secția de Urgență a Spitalului Municipal Turda.

Tot acolo a apărut și poliția, care i-a luat o declarație și a promis că o să-l convoace la secție pe soțul ei. Adaugă femeia, cu un zâmbet plin de speranță: “Între timp, după ce am ajuns acasă, Cristian a venit spășit și și-a cerut iertare, în genunchi.  Mi-a zis că se lasă de femeia aceea imediat după ce-și ia banii de la muncă – fiindcă se pare că-i bună cunoștință a patronului – și-i e teamă că respectivul, la rugămintea ei, s-ar putea să nu-l mai plătească.

De asemenea, mi-a spus că nu se lasă de mine, că-s soția lui și mă iubește! Mi-a dat și două sute de lei din ultimul lui salar, pentru cheltuieli – chiar dacă imediat după aia mi-a furat din ei o sută, lăsându-mă doar cu ei în casă! Oricum, am mari speranțe fiindcă mi-a mai promis și că de-acum încolo îmi pune în mână întreg salariul lui, minus rata de două sute, pe care trebuie s-o plătească la bancă. Asta, după o chestie de mai demult, când o țigancă din cartier cu care a fost cuplat l-a obligat să se împrumute cu o sumă serioasă.

Dar greul a trecut: până acum a plătit mult mai mult pe lună, însă din luna aceasta a rămas cu poprire de doar două sute – așa că ne vom descurca noi, cumva!” La finalul discuției, concluzia întregii întâmplări, demnă de filmele cu proști, o trage, cu aer înțelept, bătrâna sa mamă: “Fiică-mea nu vrea, în ruptul capului, să facă soțul ei pușcărie – și chiar nu înțeleg de ce ne-au trimis polițiștii aici, fiindcă bărbatu-său e deja la noi acasă, stă acolo bine-mersi. Georgeta s-a împăcat cu el! ”

Sorin Grecu  

 

  coral