Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar național în Quantum Technologies (Tehnologii Cuantice). Acesta va fi organizat împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative, și vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia națională în domeniu, și anume strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT – https://news.ubbcluj.ro/ubb-va-elabora-strategia-romaniei-in-noile-tehnologii-cuantice-comunicatiile-cuantice). Programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare vor fi anunțate din timp, public și pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Știință și Tehnologie al UBB (Institutul STAR-UBB – http://starubb.institute.ubbcluj.ro/).

„UBB este unul din actorii cheie în tehnologia informației din țară, singurul membru de tip universitate din țară al EIT Digital (European Institute of Innovation and Technology), și țintește să fie unul dintre actorii cheie în tehnologiile cuantice. Odată cu coordonarea strategiei naționale în tehnologie cuantice, era absolut normal să dezvoltăm în paralel și programe academice pentru a forma viitorii specialiști într-un domeniu, care, emergent fiind, evident că duce lipsă de o masă critică de resursă umană; îi încurajăm și pe alții din țară să facă acest lucru, în colaborare sau independent de noi, însă, pentru a fi cu sens și cu plusvaloare, prin raportarea coerentă la viziunea pe care o vom implementa prin strategie”, arată rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship). Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare. UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT). În plus, în contextul descris mai sus, UBB a devenit deja și partener în programul european de master în cybersecurity CYBERUS (https://news.ubbcluj.ro/program-de-master-european-in-cybersecurity-la-ubb/).

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șase ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

 

 

coral