Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a devenit membru al organizației academice internaționale GUILD, alăturându-se celor 19 universități membre. GUILD reunește unele dintre cele mai importante universități europene de cercetare avansată din 14 țări, având drept scop promovarea intereselor instituțiilor academice, cercetătorilor și studenților acestora, menținerea excelenței, construirea încrederii ca bază a vieții publice, precum și punerea cunoașterii în slujba comunității, a evoluției sociale, economice și culturale.

În urma unui proces amplu de analiză bazat pe criteriile proprii ale GUILD (ex. poziționarea în rankingurile internaționale, atragerea de fonduri, reprezentativitate academică națională), demarat din 2018, precum și a noului angajament strategic pentru perioada 2020-2024, referitor la intrarea în categoria universităților de tip “world-class”, UBB a fost invitată să facă parte din Guild, urmând să devină membru începând din luna iunie 2020.

Lansarea oficială va avea loc la Brussels, unde se află oficiul GUILD, în momentul în care condițiile pandemiei vor permite acest lucru.

UBB reprezintă în acest moment o comunitate academică de aproape 50.000 de persoane (fiind cea mai mare universitate din țară), una din cele mai vizibile și de
 impact universități românești în aria academică internațională (prima din
țară în Metarankingurile Universitare din anii 2016/2017/2018/2019, care reunesc clasamentele internaționale de referință ale universităților), cu o tradiție academică  începută în 1581 (Academia/Universitas Claudiopolitana – Universitatea Maghiară din Cluj-Universitatea Românească din Cluj-UBB).

„UBB, prin tradiția ei, a fost mereu angajată pentru excelența din aria academică europeană/internațională. Ne onorează această invitație, iar de acum Guild va deveni „casa academică” a noastră, UBB asumând comprehensiv din acest moment viziunea și principiile Guild, așa cum apar acestea în angajamentul organizației. UBB este membră în multe organizații/asociații reprezentative ale universităților și în consorții de prestigiu, la nivel național și internațional. Dar Guild este altceva, este o comunitate academică cu un număr limitat de parteneri, în care se intră pe bază de analiză a calității academice și invitație, cu viziune și angajamente comune, care colaborează pentru dezvoltarea tuturor și pentru promovarea viziunii lor academice la nivel societal. Prin prezența în GUILD, vocea UBB se va auzi mult mai puternic, nu doar în țară, ci și la nivel internațional. Așa cum spune motto-ul nostru – Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet-, valorile noastre de Traditio et Excellentia trebuie să strălucească în aria europeană; ei bine, acum suntem acolo, gata să strălucim!”, declară rectorul UBB, prof univ. dr. Daniel David.

Acesta a adăugat că „o universitate world-class este una care produce cunoaștere inovativă prin cercetare/știință avansată, nu doar una în care se predă (fie și bine) sau se utilizează/transferă (fie și util) cunoașterea generată de alții sau cunoașterea incrementală generată local/regional. Numai prin triada știință (creativă)-predare (de calitate)-transfer/relație cu societatea (inovativă) ne putem forma absolvenții și corpul academic ca lideri academici și/sau profesionali și numai astfel se pot genera avantaje competitive pentru comunitatea/țara din care face parte o astfel de universitate și pentru lume în general! UBB este prin tradiție un astfel de actor global, care nu are granița în Cluj, Transilvania sau România, ci este prezentă oriunde este nevoie, asta fără să însemne competiție cu universitățile cu profil mai local/regional din zonă, ci complementaritate și parteneriate în logica “win-win”; logica cooperării/complementarității este asumată de o universitate globală (world-class) nu doar în relația dintre universitățile globale și cele locale/regionale, ci și între universitățile globale. Acesta este spiritul GUILD și de aceea UBB este acasă aici!”.

coral