UBB solicită CNATDCU analizarea în regim de celeritate a suspiciunilor de plagiat legate de teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

”Având în vedere recentele suspiciuni și acuzații de plagiat referitoare la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă și luând în calcul preocuparea constantă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru păstrarea celor mai înalte standarde academice și pentru o cultură a integrității academice și sociale, UBB solicită Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) analizarea nu doar cu maximă atenție, pentru a se evita orice contestații procedurale, care ar putea anula analiza/concluziile academice, ci și în regim de urgență a acestei situații, ținând cont de funcția publică a domnului Nicolae Ciucă, cu implicații pentru buna funcționare și pentru imaginea țării”, precizează conducerea universtății clujene.

UBB Cluj a intervenit și în scandalul diplomei ministrului Dezvoltării. Ulterior și-a dat demisia

Universitatea Babeș-Bolyai a intervenit și în scandalul diplomei ministrului Digitalizării, Florin Roman (PNL), subliniind că nu a terminat cursurile la Cluj și nici nu este licențiat. Ulterior ministrul și-a dat demisia. 

”Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, precizea în decembrie 2021 conducerea UBB Cluj.

Ministrul a scris în propriul CV că ar fi studiat la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, între 1992  și 1996.

Facultatea cel mai recent absolvită, Athenaeum, a confirmat că Roman a urmat cursurile, dar cu un an devansat față de ceea ce ministrul scrie în CV.  Roman a declarat ”2008-2011”, Athenaeum spune că ”Domnul Roman I. Florin Claudiu a urmat cursurile în perioada 2007-2010”. În iulie 2010 și-a luat licența și a primit diploma de absolvire.

Potrivit unor surse Antena 3, premierul Nicolae Ciucă i-ar fi cerut ministrului să vină cât mai repede cu explicații cu privire la acuzațiile de plagiat pe tema lucrării sale de masterat.

”Plagiat înseamnă să îți asumi parțial sau integral o lucrare științifică, ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzația de plagiat la adresa mea e nefondată.

Într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților. La finalul disertației, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aș spune pe acest subiect, inclusiv faptul ca profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanță pentru cei care și-au propus să îmi găsească nod în papură/ să susțină o campanie de denigrare a mea/ sa dovedească fapte de care nu mă fac vinovat.

Aceasta e ultima mea intervenție pe acest subiect. Am lucruri mult mai importante de făcut decât sa răspund la acuzații nefondate”, a scris ministrul pe Facebook.  coral