Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au înființat recent Centrul Român de Studii Avansate în Securitate Informatică (Centrul RO-CyberSecurity).

Centrul își propune să pregătească societatea românească pentru provocările viitorului și să ofere expertiză avansată pentru problemele din prezent.

În acest cadru, Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UBB anunță lansarea Programului Postuniversitar „Securitatea Sistemelor Informatice”.

Într-o lume tot mai digitalizată, securitatea informatică devine fundamentală într-o țară, atât în zonele civile, cât și în cele care țin de securitatea țării. Dezvoltarea fără precedent a rețelei Internet și a modului în care interacționăm cu această rețea, precum și nivelul din ce în ce mai ridicat de digitalizare prezent la nivelul societății, ridică noi provocări legate de securitatea și amenințările cibernetice. La nivelul societății există în prezent un vid de cunoaștere și conștientizare a problemelor aduse de securitatea cibernetică și a pericolelor pe care aceasta le presupune, numărul de specialiști în domeniu fiind redus și sub cel necesar. Programul Postuniversitar „Securitatea Sistemelor Informatice” își propune să aducă un transfer de valoare spre societate, în special spre organizațiile mici și mijlocii (întreprinderi, instituții din sistemul public) la nivelul cărora pericolul adus de amenințările cibernetice nu este perceput suficient”, afirmă inițiatorii programului.

Programul de față se adresează tuturor absolvenților de programe de licență cu cunoștințe de bază de sisteme de operare și rețele de calculatoare, în special celor care își desfășoară activitatea în organizații precum cele amintite anterior și care doresc să aprofundeze domeniul securității cibernetice și să se specializeze în proceduri și instrumente de securitate a sistemelor informatice.

Printre cursurile cuprinse în cadrul programului se numără: Introducere în securitate cibernetică, GDPR, Administrarea și securitatea sistemelor și a rețelelor, Penetration testing, Tratarea incidentelor de securitate și analiza software-ului malițios, Criptografie aplicată în Internet.

Informații suplimentare despre program se pot obține accesând pagina programului.

coral