Ucigașul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș, a fost arestat la un an de zile după ce a comis crima, Tribunalul București dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Numele suspectului arestat preventiv n-a fost facut public, nici alte informatii privitoare la identitatea acestuia sau la motivele precise pentru care s-a luat decizia restrictiva.

Se mai mentioneaza in informarea publica faptul ca inculpatul este anchetat pentru „comiterea in concurs real a infractiunilor de ultraj (in modalitatea omorului savarsit impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu), talharie calificata si uz de arma fara drept”.

Tribunalul București a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție față de un inculpat pentru care anterior a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu),  tâlhărie calificată și uz de armă fără drept, prevăzute de art.257 alin.1 C.pen.  rap. la art. 188 alin.1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d rap. la art. 233 C.pen. și art.343 alin.1 C.pen cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:  

În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud.Maramureș, inculpatul – în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș,  pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras – l-a ucis prin împușcare pe pădurar  cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia.

Padurarul Liviu Pop din Maramures, in varsta de 37 de ani, tatal a trei copii, a fost impuscat in timp ce incerca sa impiedice taierea ilegala de arbori, iar trupul sau, care a fost aruncat intr-o rapa, prezenta numeroase urme de agresiune fizica.

Vestea arestarii unui suspect in acest caz a luat prin surprindere pe aproape toata lumea implicata in caz la nivelul judetului Maramures. In noiembrie 2019, dosarul a fost preluat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe fondul presiunii publice si a suspiciunilor legate de o eventuala masluire a anchetei.

Anchetatorii implicati initial in caz spun acum ca nimic nu prevestea o arestare a vreunui suspect. Vaduva padurarului ar fi declarat unor apropiati ca este la fel de surprinsa de decizia anuntata de Parchetul General. Nimeni din Maramures nu are informatii privitoare la identitatea suspectului arestat.

Potrivit unor informații judiciare, suspectul Nelu Petrisor Giurgiu (foto) ar fi fost nasit de procuroarea din Targu Lapus. Localnicii afirma ca Giurgiu ar fi mostenit o avere fabuloasa, de pe urma sotiei care a lucrat pentru un batran singur din Italia. La moartea lui, batranul i-ar fi lasat femeii in jur de 3 milioane de euro.

Al doilea supect este descris sub numele de Iacobanu, iar al treilea era un carutas din localitate. Toti trei lucrau pentru firma de prelucrare a materialului lemnos administrata de familia Munteanu. Este vorba despre o afacere controversata, despre care presa locala scrie ca se desfasoara de ani de zile sub semnul ilegalitatii si ca beneficiaza de protectia politica, arată Gazeta de Cluj. coral