Tensiunile de la granița Ucrainei se accentuează pe zi ce trece, forțele rusești demarând tot felul de exerciții în regiune, care ridică semne de întrebare și dau naștere unor scenarii de război. În acest context, Ucraina a transmis un mesaj către companiile aeriene, prin care le sfătuiește să evite spațiul Mării Negre. Traficul aerian din spațiul românesc este neașteptat de aglomerat în această perioadă.

Ucraina, mesaj pentru companiile aeriene. Sunt sfătuite să evite spațiul Mării Negre

Contextul internațional actual ridică îngrijorări. În timp ce numeroase informații venite dintre NATO indică posibilitatea crescută a escaladării conflictului dintre Rusia și Ucraina, statul ucrainean transmite avertizări importante în privința traficului aerian din apropiere de țara noastră. Ucraina a semnalat companiilor aeriene să evite spațiul Mării Negre, ca urmare a desfășurării unor exerciții ce au loc în această perioadă.

Astfel, autoritățile din Ucraina au sfătuit companiile de zbor să evite regiunea apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, în contextul unor exerciții navale rusești care au loc în regiune. Traficul aerian de duminică după-amiaza indica faptul că în spațiul ucrainean și cel de deasupra Mării Negre exista o activitate slabă, conform flightradar24.com. Pe de altă parte, căile aeriene de deasupra României sunt intens circulate în zone sud-vestică a Mării Negre.

Exercițiile navale din Marea Neagră perturbă traficul aerian

Antrenamentul efectuat de peste 30 de nave rusești în apropiere de peninsula Crimeea a dus la modificări importante în privința spațiului aerian din regiunea Mării Negre. Anunțul despre exercițiile navale mai ample ale rușilor a fost transmis de sâmbătă. Deocamdată, deși spațiul aerian din Ucraina a rămas deschis, posibilitatea escaladării unui conflict armat cu rușii a dus la o decizie drastică.

Compania aeriană olandeză KLM, membră a grupului Air France, a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Acesta este primul mare transportator care stabilește noi rute de zbor și evită să mai parcurgă spațiul aerian al regiunii tensionate. De asemenea, și compania germană Lufthansa ar putea suspenda zborurile, deși un oficial ucrainean a menționat că Ucraina nu intenționează închiderea spațiului aerian, în ciuda trupelor ruse de la graniță.

Pe de altă parte, apar tot mai multe reacții privind situația tensionată dintre Kiev și Kremlin. Duminică, un avion al unei companii low-cost ucrainene, care ar fi trebuit să ajungă de la Kiev la Madeira, a aterizat la Chișinău. Proprietarul ar fi refuzat să traverseze spațiul aerian al Ucrainei. Duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei, conform impact.ro

Dezastru aerian deasupra Ucrainei, după prăbușirea unui avion în apropiere de Donețk

În anul 2014, în luna iulie, un avion s-a prăbușit în apropiere de Grabovo, la 50 de kilometri de Donețk, într-o regiune în care existau confruntări între forțele ucrainene și separatiști proruși. Astfel, un Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care zbura în cursa MH17, de la Amsterdam spre Kuala Lumpur a fost doborât. Aparatul de zbor transporta la bord 298 de pasageri și membrii ai echipajului.

Din nefericire, toți cei aflați în avion au decedat. Ulterior, rapoartele au dovedit că avionul fusese doborât cu ajutorul unei rachete sol-aer de origine rusească. Investigațiile care s-au întins pe mai mulți ani, analizate de către o comisie internațională, stabileau în 2018 că lansatorul cu care s-a tras racheta aparținea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei. Totuși, Moscova nu admite că ar fi finanțat sau susținut în vreun fel pe rebelii care activează în trupele guvernamentale din Ucraina. Cu toate acestea, a refuzat să-i extrădeze pe cei patru suspecți pentru doborârea avionului. coral